piatok 4. apríla 2014

Age of Empires: Spomaľovačka



Milujem 300.
Pamätám si, ako som na tom bol v kine. Odchádzal som zhnusený. No s každým ďalším pozeraním sa mi  Snyderov film dostával čoraz viacej pod kožu. Zrazu neprekáža, že to má minimálny dej, homosexuálny podtext a obsahuje „zbytočné“ spomaľovačky. Je to hrdinský epos  v pravom slova zmysle, o chrabrosti a obetavosti. A trochu aj o láske. Láske k boju. Je to jeden z tých filmov, ktoré buď nenávidíte alebo milujete. A ja ho milujem.
Preto som si veľmi prial, aby „dvojka“ nebola horšia. Musí byť minimálne tak dobrá ako originálny film. Musí. A pritom je tam dostatok priestoru pre sklamanie: iný, neznámy režisér, pôvodný scenár...
Tento článok, je pre všetkých podobne naladených.


Noam Murro nie je Zack Snyder. Ale vo vzťahu k nemu je ako Rodriguez k Tarantinovi. Je taký istý, a zároveň iný. Snyderov štýl okopíroval perfektne, Tristovka je stále Tristovka. To znamená efektné spomaľovačky, litre krvi a sexi krivky. Lenže tentokrát tam nie je toľko filtrov, iná farebnosť, iná atmosféra. Rise of an Empire rezignuje na fantastické motívy a blíži sa k historickému filmu. Teda, nakoľko to poetika dovolí. Takže je to to isté, a zároveň divák nemá pocit, že sa díva na niečo, čo už videl.
Film je iný vo viacerých ohľadoch. Na grécko – perzské vojny nazerá v širšom kontexte, a takisto nás zoznamuje aj s pozadím a motiváciu postáv. Zrazu už nie je taký agitačný a čiernobiely  ako prvé 300. Dokonca záporákom v istých momentoch aj držíte palce (a nie preto, že jeden z nich má krásne prsia). Jednoducho si to zaslúžia. Spomalené zábery už neslúžia len ako napodobenina komiksových obrázkov, ale vnášajú do bitiek aj istý prehľad a upozorňujú na zaujímavé detaily. Murro naplno využil potenciál tohto rozprávačského prvku. Krása.
Rise of an Empire je ako zrkadlo prvého filmu. Padajú obdobné hlášky, ale na iných stranách, Sparťania vyznievajú ako banda necivilizovaných blbečkov a Gréci tiež nie sú neviniatka. Scenáristi sa poučili a vychytali muchy predchádzajúceho filmu. Preto sa nedívame celý čas na „junákov, ktorých jedna mater mala v posilňovni“, ale na bandu relatívne normálne vyzerajúcich chlapov, ktorí nevyšli z klonovacej mašiny. Navyše ich vedie Sullivan Stapleton (Kto videl nejaký iný film, z ktorého si ho pamätá?), ktorý nemá charizmu Gerarda Butlera, ale Themistokla mu veríte. Jeho herecký prejav je prirodzený a civilný. Veľké plus.
Avšak aj jeho (a všetkých ostatných) zatienila Eva Green, ktorá vnáša do čisto mužského filmu zaujímavé feministické podtóny. A hlavne prsia. A tak si tí dvaja užijú správny sado-masochistický ... bojový koncil na stole. A to všetko bez prehrávania, pekne prirodzene.
Zmenil sa nám aj soundtrack - gitary vystriedali píšťaly, drsné rockové grify nahradili orientálne motívy. A atmosfére to ani najmenej neuškodilo.
Nové 300 je naozaj silný filmový zážitok. Epika a pátos na nás kvapká a kričí z každého filmového políčka! Mnoho obrazov divákovi ostane v hlave. Mám chuť mu napariť bez váhania 100%. A verte mi, v mojom osobnom rebríčku som to urobil. Ale tento text sa tvári ako recenzia, a preto sa ideme hrať na objektivitu.

Opäť tu máme minimum deja. Nahrádza ho však množstvo bočných zápletiek. Nie všetky sú však počas filmu doriešené. Tvorcovia sú si tak očividne istý ďalším pokračovaním. Táto istota však narúša dojem z filmu. Nie však natoľko, ako príšerne digitálna krv, ktorá sa navyše nezachytáva na telách vojakov. Strieka a čliape na divákov z plátna ale Themistokles si ďalej behá bez škvrnky na sebe. Kto hral čo i len jednu hru zo série Total War vie, o čom píšem. Dosť naštve i úloha Leny Headey, ktorej úžasná kráľovná Gorgó je vo filme asi na päť minút a z toho tri sa správa ako krava. Takže výzvy z traileru („Aveng him!“) sa nakoniec nedočkáme. Sklamanie. Okrem toho, pod povrchom nie je nič, čo by sme nevideli v Snyderovom origináli. Navyše, „dvojka“ určite nebude tak zásadná.
Napriek tomu 300: Rise of an Empire ostáva silným, hlavne vizuálnym zážitkom v duchu pôvodného filmu, avšak s vlastnou atmosférou. A keď píšem silným, myslím tým, že boli momenty, kedy som sa od nadšenia rozplakal. Stále však platí: tí, ktorým sa 300 nepáčilo doteraz, by sa pokračovaniu mali vyhnúť. Tí, ktorí tento film milujete, neváhajte.
Hodnotenie: 85%
Som si istý že prevážajú whisky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára