sobota 3. mája 2014

Batmanov Syn – animovaný pulp



Prvým superhrdinom sa stal Superman. Ten oslávil svojich 75 rokov vlani. Dostal k tomu film, s  ktorým sú mnohí nespokojní, lebo razantne sa vykašľal na kánon a bol dlhý. Stále však vizuálne aj príbehovo silný, takže (ne)spokojnosť s ním je vec osobného vkusu. No nepíšem o Supermanovi. Píšem druhom superhrdinovi, ktorý oslavuje 75 teraz! Batman vznikol rok po tom mimozemšťanovi a vytvoril ho Bob Kane a Bill Finger. Avšak svoj hraný film k narodeninám nedostal (na to je ešte príliš skoro). Dostal však animovaný. A ten je... Nenapadá mi iné slovo ako PULPOVÝ.


V jednej múdrej knižke (Popkultúra: Návod na použitie od Juraja Malíčka) sa píše:
„Pulp - Pôvodne spotrebná literatúra pochybnej kvality, dnes slangové označenie toho istého naprieč popkultúrou.“
Slovo pulp v angličtine značí dužinu, ale stalo sa i označením pre paberbackovú literatúru a sci-fi magazíny zo začiatku 20. storočia. Tarzan je pulp, John Carter tiež, Andersonova verzia Troch mušketierov, Svet zajtrajška,  Iron Man 3 ale aj prvé komiksy. To je pulp, ten originálny aj ten aktuálny. Vec, ktorá je nedokonalá, má blízko k braku a aj tak je populárna. Taký bol, je a bude aj Batman. Aj keď teraz ho tak možno nevnímame. Veď za 75 rokov sa veľa vecí mení a vyvíja.

Takže Son of Batman, po našom Batmanov syn je pulpový až to bolí. Z predlohy, komiksu Granta Morissona si berie len základné motívy a stavia svoj vlastný príbeh. Je to dobre, lebo ten komiks príbeh nemal. Nebol ani veľmi dobrý, ale vniesol do Batmanovho sveta zásadnú zmenu: Damiana.
Damian je Batmanov syn a vnuk Ra's al Ghula, ktorý na začiatku filmu umiera a chlapec ho chce pomstiť. Je tu všetko. Nindžovia, súboje na katany, zloduchova podmorská základňa, kráska v ohrození a Batmanovi najironickejší protivníci Man-Bati. Fakt to väčší guláš nemôže ani byť.

Šikovný režisér by ho však ukočíroval a naivitu, ktorú v sebe nesú niektoré prvky, by obrátil na svoj prospech. Ethan Spaulding taký režisér nie je. Pred tým robil Scooby-Doo-a a to nie je kvalifikácia na Batmana. Na druhej strane, DC vie, ako písať dobré komiksové animáky. Výsledok je teda taký zvláštny mačkopes. Na jednej strane je to naivné a smiešne, takže moje desaťročné ja by si to vychutnalo. Na druhej strane je tu hromada krvi, film má raiting PG-13, takže detský divák je otázny. Na to sa však vykašlať, je tu zásadnejší problém!
Nikto nevie, kto je hlavným hrdinom! Je to Damian vo svojej ceste za pomstou? Je to Batman, ktorý zistil, že má syna a možno by mohol mať rodinu? Na to, aby nám to bolo jasné, sa film príliš kĺže po povrchu a stavia viac na akcií ako na postavách. Je to škoda, námet je dobrý. A aj pulpové príbehy majú svoje čaro, veď inak by sme ich nemali tak radi. Len čo z toho, keď vo výsledku sa skôr nudíme, lebo príbehu chýba to najpodstatnejšie. Hrdina.
Je to naozaj umenie urobiť z Batmana po 75 rokoch plochú postavu. A natočiť o ňom film, ktorý nám pripomína, že aj on starne.
Navyše Son of Batman ráta s tým, že sa na neho budú dívať fanúšikovia a asi nikto iný. Pokiaľ neviete ako vyzerajú Man-Bati, kto je Nightwing a čo sú Lazarove jamy použite Google alebo sa do filmu nepúšťajte.

Našťastie to nie je až taká strata času. Príbeh odsýpa. Akčné scény sú hlúpe, ale dobre sa na ne díva a majú šťavu. Tak isto už aj na tú fúziu anime a západného štýlu sme si zvykli. Po formálnej stránke to vlastne nemá chybu. Len ten obsah je akýsi chudobný. Aj na pulp.
Hodnotenie: 60%
Kozyyy..teda..ehm.. ďalšia Batmanova osudová láska.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára