piatok 10. februára 2012

Harry Potter a filmárske remeslo (Part II)

Pokračovanie Harryho Pottera je jednoliate, robil ho totiž jeden režisér, David Yates, i napriek tomu, že sa zvažovali aj iné alternatívy. Spraviť si teda prestávku pred jeho podaním Rowlingovej sveta a vyčistiť si hlavu bolo viacej ako žiaduce.
Otec kamaráta u ktorého sme premietali bol veľmi láskavý, odkiaľsi vyhrabal obrovský hrniec gulášu. Ani sme to všetko nevládali zjesť. Tak sme sa ním zohrievali v menšej zime kvôli slabému kúreniu a veselo sme ruinovali naše detstvo vtipmi o úchylnom Dumbledorovi a rapujúcom Potterovi.
Niektorí z nás to neuniesli a odišli. A potom sa vrátili. Niektorí sa zastavili len na skok. Koľko nás však vydržalo do konca prezradím až v závere. Tých čo neostali neodsudzujem, mali na to pádne dôvody. Hlavným bol náš časový sklz – piaty film sme začali pozerať zhruba o pol štvrtej.

Harry Potter a Fénixov rád (2007)
Nepotterovské (resp. neknižné) temné, vtipné ale bez výraznejšieho rukopisu (Nerozumejte mi zle, réžia je nadpriemerná, inovatívna ale v konečnom dôsledku tuctová. A to je to čo mi vadí.). Nie je to zlý film, len si z neho neviem vybaviť detaily ani po x-tom pozretí. Atmosférou to nadväzuje na štvrtý diel, ale len preto, že musí. Príbeh bol slabý už aj v knihe, jeho orezanie do dvoch hodín mu veľmi nepomohlo. Najviac ma sklamalo, ako tvorcovia vykastrovali odchod dvojčiat zo školy. Veľmi smutné.
Našťastie, Fénixov rád nie je najväčšia „potterovská“ katastrofa. Dokonca by som povedal, že pozitíva prevažujú. Tým najväčším je rozhodne Imelda Staunton a jej bravúrne stvárnenie prof. Umbridgeovej, ktorá je nepríjemná až z toho bolia zuby. (Každý kto chodil na tú istú základku ako ja vám povie, že Umbridgeová priam až neuveriteľne pripomína moju bývalú matikárku. Bohužial, v lesoch pri Novej Bani nežijú kentauri takže na tej škole stále učí!). Druhým pozitívom je rozhodne postava Luny, ktorá je tiež vystihnutá dokonale. Aj božský Alan Rickman už nie je len Bezvýznamnou Kulisou... Už je Kulisou, dokonca Kulisou s nepríjemnými spomienkami. Čo však naozaj vyváži všetky mínusy je skvelé akčné finále. A súboj Voldemort vs. Dumbledore je len čerešničkou na torte. 70%

Harry Potter a Polovičný Princ (2009)
Najslabšia kniha, ešte slabší film. Minimum deja, vlastne si ani nepamätám, čo sa tam dialo. Dumbledorova smrť napriek všetkému bez emócií, lebo som si ju pretrpel už pri knihe (úprimne: po tom čo sa stalo Gandalfovi, Bromovi a Obivanovi som to očakával). Jediné, čo ma ako tak bavilo, boli tie tínedžerské sekvencie a scéna s nafetovaným Harrym. Pardón, s Harrym pod vplyvom Elixíru šťastia. Tento film funguje iba ako týnedžerská komédia. 60%
P.S.: Ešte scéna so zraneným Dracom je neskutočne silná, ale viacej tam toho naozaj nie je.

Harry Potter a Dary smrti – časť 1. (2010)
Zhruba o jedenástej sme sa konečne priblížili k veľkolepému finále. Tvorcovia ho strategicky rozdelili do dvoch častí (aj keď ja som im výhovorku „príliš veľa dôležitých vecí“ zhltol) čo je tak trochu problémom. Keby som mal hodnotiť prvú časť Darov ako samostatný film, neobstála by. Je síce nabitá emóciami, dve- tri scény (Radcliffe ma definitívne presvedčil, že vie hrať!) by si podľa môjho skromného názoru zaslúžili Oskara, ale nič sa v nej nedeje, takže nakoniec sa divák len nudí. Nezachraňujú to ani akčné pasáže, tie sú hrozne neprehľadné a prikrátke. Príjemným spestrením je animovaný príbeh Troch bratov, pri ktorom som si veľmi želal, aby Harryho režíroval Tim Burton. Aspoň jeho kreslenú verziu. Samostatné hodnotenie: 60%

Harry Potter a Dary smrti – časť 2. (2011)
Druhá časť je pravým opakom prvej. Má svižné tempo, dej je nahustený a je napínavá. Yates nás nenechá ani na chvíľu vydýchnuť, skáče zo scény do scény, emócie sú naozaj silné (pri scéne so štítom mi behali zimomriavky po chrbte), len škoda, že občas zakopne. Ja si uvedomujem, že sme tu takmer po celý čas na bojovom poli, ale nechať Freda a Lupina umrieť mimo obraz a len nám surovo a cynicky predhodiť ich mŕtvoly bola veľká chyba! Druhým prešľapom bolo nekonečné naťahovanie záveru. Neviem presne prečo, ale nefungovalo to. A tretí (najväčší) bol epilóg! Čo to ako malo znamenať? V knihe mal svoje opodstatnenie, hlavne preto že sa odohrávala v roku 1997 a fanúšika proste zaujímalo, čo je s jeho hrdinami dnes. Lenže vo filme nič také nenaznačili, takže to bolo zbytočné. A navyše hrozne zle natočené. Tá sladká naivita totálne zabíja atmosféru zvyšku filmu.
Každopádne, film je to skvelý, finále dôstojné. Záverečný rozhovor s Dumbledorom je vydarený (len škoda, že v slovenčine znie ako úchyl – z tade tie vtipy J ). Dokonca som objavil aj zopár hororových prvkov, čo ma nesmierne potešilo. Ralph Fiennes aka Voldemort podal zaujímavý výkon. Pristihol som sa, že jeho Temný pán mi je sympatický, dokonca ma mrzelo, že musel umrieť. Pán Rickman konečne dostal priestor a Rowlingová v jednej kapitole vytvorila dojímavejší a romantickejší príbeh ako je celý Súmrak dokopy ( zaberá štyri knihy a stále to nestačí!). Plakal som pri knihe, plakal som zakaždým aj pri filme a nebojím sa to priznať.
Samostatné hodnotenie : 85%
P.S.: Teraz som si spomenul, že scenárista neuzavrel príbehy niektorých bočných postáv. Hups, ďalšia chyba!

Nuž a čo spravia Dary smrti keď si ich pozriete v kope? Stanú sa jedným perfektne vyváženým filmom, čo v konečnom dôsledku aj sú. Dej dáva zmysel, máte čas si v tej honbe za Horcruxmi oddýchnuť vo „vzťahových“ scénach. Napätie pekne graduje, dosť tomu dopomáha aj správne deprimujúca atmosféra. Chybičky ktoré spomínam vyššie mi zrazu nevadili, keby tam neboli, už by to bolo na diváka príliš. Vrelo odporúčam pozerať v kope. 95%

Náš filmový maratón skončil okolo druhej v noci, čas si presne nepamätám. Celý ho prežili len siedmi, ktorým patrí sláva a uvedenie ich mien v tomto texte: Ja- Juraj Búry, môj brat Filip, bratia Jozef, Filip a Dávid Gulaiovci, ich bratranec Dominik Vozár a Kristián Balco. Gratulujem.

Čo sme si odniesli bol príjemný deň strávený s priateľmi, lebo priatelia sú nadovšetko, veď o tom je i celý Harry Potter. Nech sme si ho v ten deň sprznili akokoľvek, môžeme si to dovoliť, lebo nás prevádzal celím naším detstvom a tak nám to iste odpúšťa. Nuž a pred nami je ešte niekoľko filmových ság, s ktorými sa v priebehu voľných dní plánujeme popasovať. A môžete aj vy. Nie je to strata času, akoby sa mohlo zdať, ale kto to nezažil, nepochopí. Takže do budúcna : ENJOY!

BONUS (Hlášky čo padli počas filmov):
-Takže, toto je nos. Zaujímavé...

Bazilišok: „Cítim krv. Zabijem! Roztrhám!“
„... Sprivatizujem! Vytunelujem!“

Dumbledore pomaly padá z veže. Záber na Snapa.
„Snape! Si zabiiiiiil!“

Dumbledore: „Harry, si úžasný chlapec.“
„... zázračný, magický. Ale hlavne, si čarovný!“

Dumbledore: „Poď sa so mnou prejsť!“
„Vzadu mám dodávku plnú cukríkov, muahahahe!“

5 komentárov: