sobota 16. februára 2013

Ďalšie filmy roku 2012 II.



Február sa láme na dve polovice a tak je na čase aby som uzavrel môj prehľad vlaňajších filmov (ktoré som videl ja). A hneď na začiatku si posvietim na majstra Burtona a jeho nie príliš Temné tiene...


TEMNÉ TIENE (r. Tim Burton)
 Komediálna pocta americkej hororovej tradícií. Škoda že tradičný „burtonovský“ vizuál sa akosi vytráca. Vlastne celý film je nemastný-neslaný a prepchatý. Je to ako keď Psíček s Mačičkou piekli tortu. Zopár vydarených vtipov to fakt nezachraňuje. Možno keby to poňali ako trilógiu, dopadlo by to lepšie, takto je to len priemerný film.

ÚTEK Z MS-1 (r. James Mather, Stephen St. Leger)
Určite Vás neprekvapí, keď sa priznám, že mám rád akčné B-čka. Hlavne keď je to sci-fi. Toto je tiež ten prípad. Vlastne je to Die Hard vo vesmíre s prezidentovou dcérou. Plusy: kopec vtipných hlášok, sympatický hrdina a akcia. Mínusy: málo krvi a výbuchov. Keďže ide o európsky film, má to trochu iný nádych ako bežná Hollywoodska produkcia. Ak máte tiež radi tieto veci, určite si to nenechajte ujsť. Nadpriemerné.

MUŽI V ČIERNOM 3 (r. Barry Sonnenfeld)
Nevtipné. A to mám rád „časovky“ a som ochotný im všeličo odpustiť. No chýbal tu pocit ohrozenia , hrdinovia mi boli ukradnutý... Aspoň že triky to malo solídne a dalo sa na ne dívať.

MADAGASKAR 3 (r. Eric Darnell, Tom McGrath, Conrad Vernon)
Prvá polovica ma nezaujala. Zopár vtipov, ale na jednotku sa to ani omylom nedoťahovalo. No potom prišlo vizuálne nádherné finále a ideologicky dokonalé zakončenie príbehu a ja som trochu pookrial. Pre fanúšikov je to určite najlepší diel, pre ostatných je to mierne nadpriemerný animák, ktorý neurazí. Teda aspoň podla mňa. Keďže príbeh je už uzavretý, dúfam že štvorka nevznikne.

DOBA ĽADOVÁ 4: ZEM V POHYBE (r. Steve Martino, Mike Thurmeier)
Značka, ktorá svojho času bola neskutočnou peckou. No potom prišla slabá dvojka a absolútne nezaujímavá trojka (aj napriek vačici Simona Pegga). Právom som sa štvorky obával. Zbytočne. Doba Ľadová je opäť vtipná, opäť srší nápadmi a opäť sú hrdinovia sympatický. Neskutočná kadencia vtipov, vypiplaný vizuál a zaujímavý príbeh s krátkym, ale o to intenzívnejším finále. Som veľmi rád, že som to videl.

AMAZING SPIDER-MAN (r. Marc Webb)
Každý, kto čítal aspoň jedno číslo komiksovej predlohy vie, že Spider –man nie je klasický superhrdina. Hlavne ak na poličke máte (tak ako ja) všetky zatiaľ preložené čísla jeho Ultimate variácie (ktorá je skutočnou predlohou pre tento film). Je to skôr príbeh o dospievaní jedného tínedžera, ktorý má zhodou okolností aj pavúčie schopnosti. Film je presne taký istý. Silný v romantickej a civilnej linke, tá hrdinská už trochu zaostáva. Dáva to zmysel, keď si uvedomíme, že Marc Webb je režisér vynikajúcej indie romance 500 day of Summer. Za seba môžem povedať, že som bol spokojný, ale pokiaľ nepoznáte predlohu a Emma Stone vám nestačí, ostaňte si pri nemastnej – neslanej Ramiho verzií. Táto nová Vám nemá čo ponúknuť.

CHARLIEHO MALÉ TAJOMSTVÁ (r. Stephen Chbosky)
Alebo ako to môžete poznať: Perks of Being a Wallflower. Režisér natočil film podľa svojej vlastnej rovnomernej knihy. Hrá v ňom Emma Watson (áno, Hermiona), Logan Lerman a mnoho ďalších mien, ktoré nepoznáte, ale keď ich uvidíte na obrazovke, budú vám povedomé. Je to rozkošný a duchaplný snímok, ale pod indie poetikou sa neskrýva nič iné, ako tuctový príbeh o bande podivných adolescentov. To neznamená, že to nechytí za srdce, nerozosmeje a nerozplače. Zvlášť ak kdesi vo vnútri ukrývate citlivého romantika, ako ja . Škoda, že film je zaujímavejší formou ako obsahom. Aj tak odporúčam.

MACÍK / TED (r. Seth MacFarlane)
Pokiaľ ste fanúšikmi Family Guy ,alebo Mili Kunis, nenechajte si to ujsť. Dobre, miestami je to nevkusné, nevtipné a ale má to svoje silné momenty, hlavne ak máte radi takýto typ humoru. Ja nie, ale nemôžem povedať, že som sa nebavil. Bavil, ale nie dosť a vždy. Proste priemer.

NESKROTNÁ (r. Mark Andrews, Brenda Chapman)
Spojenie Pixaru a Disney nakoniec nedopadlo tak zle, akoby sa mohlo zdať. Jasné, Rebelka nie je „pixarovsky“ iná, ale od klasickej disneyovky má poriadne ďaleko (nespieva sa tam, chýba tomu idealizovaný princ...). Na druhej strane, emócie, ktoré film vyvolá sa s emóciami filmov Wall-E, Hľadá sa Nemo alebo Toy Story nemôžu porovnávať. Nie je to však škoda, lebo mnohé vynahrádza podmanivá animácia (od tej ryšavej hrivy sa nedajú odtrhnúť oči) a nádherný soundtrack. Navyše mám slabosť pre silné ženské hrdinky a škótsku prírodu. Nevynechajte ju, aj vám sa bude páčiť.

EXPENDABLES 2 (r. Simon West)
Po Stalonem prevzal réžiu Simon West, ktorého výraznejším počinom je Con Air. A potom nasleduje kopa akčných a dobrodružných B-čok. S akciou to naozaj vie, v dvojke Postrádateľných to predviedol, avšak krása filmu tkvie v niečom inom. V scenári. Silvester sa tentoraz nesnaží oživiť legendárne 80. Naopak, uťahuje si z nich. Uťahuje si z hercov, z ich najznámejších postáv a hlášok. Nádherne intertextuálne, 100% zábavné, ale len v prípade, že viete o čo ide. Inak vás to bude nudiť.

RESIDENT EVIL 5: ODVETA (r. Paul W.S. Anderson)
Musím sa priznať, že filmy tohto režiséra mám veľmi rád. Sú to čisté gulity pleasure, B-čka ako hrom, ale esteticky dotiahnuté k dokonalosti. Tak isto mám rád túto sériu, ktorej najlepší diel natočil niekto iný (Russell Mulcahy – Resident Evil 3: Zánik). Päťka ma však mierne sklamala. A začalo to tak dobre... Znovu sme mali možnosť vidieť sado-maso klub na výlete medzi šialene zmutované zombie. To by bolo fajn, keby sa to vydalo cestou Underworldu  - veľa akcie, minimum hovoreného slova. Dialógy sú tak neskutočne tupé, že som mal chuť rozbiť si hlavu o stenu. Postavy teda pôsobia dojmom neživých bábik a ste nesmierne radi keď umrú. Čím bolestivejšie, tým lepšie. Aspoň na to umieranie sa dalo pozerať. Priemer. S pachuťou. Už sa o ďalší RE začínam obávať.

A toto by bolo na dnes všetko. Samozrejme, že som videl ešte zopár kusov s rokom výroby 2012 (Liberal Arts, Mass Effect: Paragon Lost alebo skvelá Chata v horách – tým sa budem venovať niekedy inokedy), ale myslím si, že tento zoznam nám nateraz stačí. A čo vy? Ktoré filmy minulého roku vás najviac oslovili alebo sklamali?

6 komentárov:

  1. Zabudol si tam uviesť top film roka 2012 - Život na hrane: Dve tváre.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vlastný film si komentovať nebudem, na to sú tu druhý ;)

      Odstrániť
  2. Hlúposť, hlúposť, hlúposť, Madagaskar 3 môže byť, Dobu ľadovú 4 som nevidel, ale tiež sa to dá, Spiderman ma neláka, hlúposť, hlúposť, Neskrotná - Juro nezaľúbil si sa náhodou do hlavnej postavy tak ako v Na vlásku?:), Expendables si chcem určite pozrieť, a ešte jedna hlúposť:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ty vole, radšej nejdem reagovať. Ale aj ty sám si uvedomuješ, že veta "Dobu ľadovú 4 som nevidel, ale tiež sa to dá" (hodnotiť film len na základe žánru a bez pozretia) je neuveriteľná ukážka hlúposti.

      Odstrániť
  3. Ja na jednu hlúposť mám právo...ty si ich sem vypotil šesť:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jožo, toto nie je relevantný argument. Argument by to bol keby si si tie filmy (z čoho napríklad Čarlieho malé tajomstvá je na festivaloch oceňovaný film) videl (!!!!!) a vedel by si zdôvodniť svoje tvrdenie aj inak ako "lebo je to sci-fi".

      Ak niečo také máš v rukáve, sem s tím, ale až to skončí iba pri nepriamom urážaním mojej práce/vkusu a tvrdeniach typu "je to hlúposť, lebo je to hlúposť" tak sa nenamáhaj.

      Odstrániť