streda 16. júla 2014

Poloha „Na upíra“



Young Adults v skutočnosti nie je žáner, iba marketingový ťah. Kedysi sa takým knihám hovorilo „Literatúra pre mládež“. To by dnes už neznelo tak cool.
Na to, aby to mohlo byť žánrom, potrebuje Young Adults viacej ako tému. Tou sú romantické vzťahy násťročných v netypickom prostredí. A prostredie už tvorí žáner. Apokalypsa, sci-fi, fantastika, urbánny horor alebo detektívka. To sú žánre. Young Adults je nálepka predajcu, aby si mládež nemusela veľmi namáhať hlavičky.
Všetci si primárne myslíme, že Young Adults je zlé. Veď vlakovou loďou tohto fenoménu je nudný Twilight. A väčšinou máme pravdu. Naozaj je to odpad. Občas, fakt občas, sa však aj v ňom nájde perla.


Vampire Academy, tá filmová, je takouto výnimkou. Poďakovať za to môžeme je režisérovi, Markovi Watersovi. Tento chlapík stojí za kultovým tínedžerským filmom Mean Girls (Protivné baby, 2004), vynikajúcou adaptáciou Kronika rodu Spiderwikovcov (2008), alebo úspešným filmom Pán Popper a jeho tučniaky  (2011). Ten chlapík proste vie, ako adaptovať knižky, na akú cieľovku je zameraný a s akým žánrom pracuje. Navyše má neuveriteľný cit pre iróniu a nadhľad. Čo sú základné vlastnosti popkultúry.

Vampire Academy má bližšie k Harrymu Potterovi ako k Twilightu. Je tu škola. Nuž a podobnosť končí, lebo Upírska Akadémia nastavuje Rokfortu zrkadlo. Tam, kde bola domáca strava, staré zaprášené knihy a petrolejky, tam majú upíri internet, burgery v kombinácií s dobrovoľnými darcami krvi, elektriku a kyberšikanu. Sukne sú tam krátke a podpätky vysoké. Inak povedané; hormóny kvapkajú zo plátna, vysávanie krvi má i erotický rozmer a dôjde aj na slovné spojenie „sexuálny otrok“. Žiadny cudný Rokfort, tu sme v skazenej Amerike! A toto je to, čo tínedžerov zaujíma bez ohľadu na rasu alebo fantastický svet. To všetko pri raitingu PG – 13. Alebo tak nejak.

Samozrejme sú to lacné triky. Tie ešte film neurobia dobrým, iba pozerateľným. A verte mi, na mladú Zoey Deutch sa sakramentsky dobre pozerá.
Vapmpire Academy je dobrý film, lebo Waters vie, ako správne dávkovať humor, akciu i tínedžerskú „drámu“. Výsledok potom nie je patetický blábol ale vtipný a svižný film. Nemá jediné miesto, kde by drhol, kde by spomalil a nič by sa tam nedialo. V momentoch kde hrozí, že to skĺzne k otrepanosti príde nejaký vtip alebo popkultúrna narážka. Aj keď je to za cenu, že si uťahuje zo seba. Je to až také svižné, že človek neznalý predlohy sa bude občas cítiť stratený. Ale nebojte sa, na konci sa všetko pekne vysvetlí. Waters si je totiž vedomý toho, čo točí a ako na to pozerajú ľudia v kine.
Herci sú navyše príjemní, hudba dobrá. Jedinou slabinou filmu sú slabšie efekty, ktoré výrazne zaváňajú počítačom. Nuž a výrazná orientácia na násťročných. Starší divák si to asi tak nevychutná, celé to ide mimo neho.

Ale aj tak budeme chvíľu do filmu rýpať. Celé sa to točí okolo upírov. Tí sú však vo filme absolútne
zbytoční. Celé by to fungovalo rovnako, keby sa to odohrávalo na ľudskej škole plnej snobov, zbohatlíkov, aristokratov a ich bodyguardov. Absolútne nič by sa na tom nezmenilo. Upíry sú však v móde a tak musíme zaťať zuby a nejak túto samoúčelnosť pretrpieť.

Vampire Academy je teda zábavná a inteligentne natočená jednohubka. Mnohý tomu nebudete veriť, ale je to tak. Je to rovnako zaujímavé pre hysterické násťročné fanynky chodiacej diskogule Edvarda, ako aj pre ich starších frajerov, ktorým tieto paranormálne romance lezú krkom. Hlavne preto, že je to v skutočnosti sexi akčný film, žiadna sladká patetická nudná kravina. Len dúfajme, že aj pokračovania budú také.
Hodnotenie: 8/10

5 komentárov:

  1. Nesúhlasím s tvojím názorom... YA nie je iba marketingovým ťahom. Kdež to literatúra pre mládež zahrňuje širšiu vekovú skupinu a rozhodne mladšiu (cca 10 až 18)... tak YA sa zameriava hlavne na 15-18 ročnú skupinu ľudí. Ja to beriem ako podžáner.... takisto aj New Adult. Názor čo si vyslovil je ako keby si povedal, že Urban fantasy (alebo Epic fantasy a pod. sú taktiež marketingový ťah).
    S hodnotením filmu tiež nesúhlasím... režisér to poňal ako teen (upírsku) komédiu a tým zakopal skvelú sériu pod koberec (veď kto videl film hneď odsúdi aj knihu).

    A do budúcna malá rada: Nominatív plurálu, mužský rod, životné sa vždy píše s mäkkým I na konci (upíri, mnohí a pod. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tvoj názor si svojím sposobom cením, ALE:
      a) očividne ti robí problém čítanie s porozumením
      b) nevieš ako žánre fungujú. To, že YA nie je žáner nemám len z vlastnej hlavy, to ti povie každý, kto sa zaujíma o literatúru na odbornejšej úrovni.
      c) Je to len názor. Názory sú super. Aj ja mám zopár. Ale nie je to ničím podopretý názor, nie je to fakt. Nie je vyargumentovaný, preto nemusí nikoho iného zaujímať. :) Pokiaľ nie je podopretý nejakým zdôvodnenými argumentami. O čo som sa pokúsil. Lebo pri recenziách hrá "páči sami to/ nepáči sa mi to" malú úlohu.

      Odstrániť
  2. A "Kdež to" sa píše "Kdežto" :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za opravu.. rozmýšľala som ako sa to píše, a nakoniec som to aj tak dala zle :D

      Odstrániť