štvrtok 19. marca 2015

Predestination – vajce, sliepka a kohút



Austrálsky sci-fi film Predestination (distribučný názov sa nenašiel) je film, o ktorom je lepšie nič nevedieť. Ani nečítať anotáciu, lebo tá je totálne mimo. Proste nič. Len že je to sci-fi, ktoré je skvelo natočené. Ten film treba skúsiť. Preto ak ste to ešte nevideli, a veríte mojim radám, prestaňte teraz čítať.


No a vy, čo ste z nejakých dôvodov neprestali, dočkáte sa toho viacej, ale možno vám to pokazí zážitok. Tak teda začneme od začiatku.
Poviedka „All you zombies“ od Roberta A. Heinleina z roku 1959 sa považuje za jednu z najlepších poviedok o cestovaní v čase. V slovenčine vyšla vo vydarenej zbierke „Cestovanie v čase“ v roku 1997. Ak máte radi tento žáner, túto knihu by ste rozhodne nemali minúť. No a v roku 2014 ju do filmovej podoby adaptovali bratia Michael a Peter Spierigovci. Na konte majú napríklad celkom podarenú žánrovku Daybreakers. Išlo o film s upírmi, ktorý prišiel v dobe, keď všetkým liezli na nervy. Tak ho kritika zvozila a diváci ignorovali, čo je škoda.
Spierigovci sa poučili, počkali pár rokov a teraz žnú úspech. Aj keď jeho úspech možno nestojí na talente režisérov. Dnes sú podobné „mindfucky“ proste v móde, a tak isto je tu kvalitná literárna predloha. Mohli by sme sa teda o tom baviť, prečo Predestination prijali diváci nadšene. Jedno však spochybňovať nejdem. Spierigovci sú šikovní remeselníci a na filme to vidieť.


Hlavne kamera je dokonalá. Neskúša žiadne nové triky a väčšinu času je statická. Obrazy nie sú zmätené a majú svoju výpovednú hodnotu. Celé to je nádherné, film sa nesie v duchu retro – štylizácie a dobre sa naň díva. Hudba je nevtieravá a príjemná a aj masky sú zvládnuté na jednotku.
Herci sa taktiež vyznamenali. Vo filme sú v podstate traja. Ethan Hawk je tam len z komerčných dôvodov. Jeho postave stačia dve roviny, ale obidve zvládol veľmi dobre. Noah Tylor hrá záhadného zamestnanca ešte záhadnejšej Agentúry, avšak objaví sa len na pár minút. Celý film má na svojich pleciach vynikajúca a v podstate neznáma Sarah Snook. Jej výkon, jej „dvojroľa“ je zvládnutá dokonale. Človek je hneď viacej zvedavý na Jessabelle.


Najzaujímavejší je aj tak obsah. Ten rieši ťažké témy ako je identita, osud, pohlavie a vina. Tam sme stále na pevnej pôde, tvorcovia vedia, čo si môžu dovoliť a čo chcú povedať. Problémom je pointa. Ak máte so subžánrom „cestovania v čase“ nejaké skúsenosti, uhádnete ju veľmi skoro, a potom nie je sa na čo dívať. Pričom kamera ju dosť často naznačuje, takže to divákovi ešte uľahčuje. Ale ak vaše znalosti začínajú a končia pri najnovšej verzií „Stroja času“, tak sa vytúženého mindfucku dočkáte. Ak čakáte akciu, tak vás to sklame totálne – väčšinu času sa postavy rozprávajú v bare. Preto si film vyslúžil 4 hviezdičky z piatich.
Aj tak sme radi, že Predestination existuje. Je remeselne dokonale zvládnuté. Tak isto sme radi, že aj dnes vznikajú dobré filmy, ktoré nepotrebujú obrovskú výpravu aby zaujali.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára