utorok 31. mája 2016

X-men: Apoštoli sv. Xaviera



Nechápem, prečo si všetci myslia, že najnovší X-meni, s podtitulom Apokalypsa, sú vyvrcholením trilógie. Už počas príprav minulého dielu sa objavovali potvrdené správy, že v rámci novej časovej línie (tej s McAvoyom ako Profesorom X) sa dočkáme jedného filmu z každej dekády od 60. rokov po súčasnosť. Žiadne vyvrcholenie, len ďalší diel.


Takže, ocitáme sa v osemdesiatkach, v kinách beží Návrat Jediho a namiesto studenej vojny má ľudstvo strach z teroru mutantov. Síce za desať rokov nejak otupeli, lebo hoci v správach sa o Magnetovi hovorí, nevidíme žiadne protesty, žiadnych sentinelov a mocní sa naďalej hrajú na Studenú vojnu. Asi, lebo z toho tiež veľa neuvidíme. Čo teda uvidíme? Staroveký Egypt, modrého egomaniaka menom Apokalyps, ktorý si myslí, že je Boh. Možno v tom vesmíre aj je, to je teraz jedno.
Uvidíme hlavne vizuálne orgie. Kde naozaj bude prebiehať apokalypsa biblických rozmerov, kde mutanti Charlesa Xaviera dajú do toho všetko, takže to bude pekné farebné. A na dôvažok sa nám dostane trochu tej náboženskej symboliky. Profesor X a jeho X-meni, ako moderní apoštoli šíriaci posolstvo spolupatričnosti. Oproti nim stojí spomínaný Apokalyps, ktorý je zo svojich „detí“ sklamaný. A tak zabráni studenej vojne aby potom resetol civilizáciu. Všetko sa to potlčie v Káhire.
Jedno sa musí nechať; trikári sa vybláznili a vizuálna stránka filmu je skrátka dychberúca. Takisto i bojové choreografie sú zvládnuté, divák má dojem, že sa postavy naozaj bijú a že ich tie rany aj naozaj bolia. Potiaľ by to bolo ešte super, no film má aj svoje tienisté stránky.

Superhrdinský náboženský symbolizmus nie je nič nezvyčajné, je to pevná súčasť žánru. Úvahy o rozdielnosti Boha v Novom a Starom zákone sme tu mali aj v Avengeroch 2. Podobne ako v nových X-menoch, nešlo o nič explicitné, ale skryté v druhom pláne. Dokonca mám dojem, že Whedon sa s touto témou popasoval lepšie, lebo ju napasoval tam, kde ju nikto nečakal a celkove sa náboženstvu rozumie viac ako Singer. Ten v X-menoch len využil príležitosť, látka si to pýtala, tak tam dal trochu lacnej a povrchnej teológie pre laikov. Veľmi nenápadne, človek si to ani nevšimne. Čo s tým? Bežným a hlavne ateistickým smrteľníkom to nepovie nič nové. Je to len výplň, vata, barlička aby všetky tie farebné kostýmy nepôsobili až tak hlúpo.

To by sa dalo povedať o celom filme. Podobne ako spomínaní Avengeri aj toto je len taký mostík medzi minulými dielmi s Mystiqe, Magnetom a Xavierom a tými budúcimi s X-menmi ako ich poznáme. Cyclops, Jean Grey a tak ďalej. Tento film ich má uviesť, čo aj robí. Ukazuje nám ich, ale nepredstavuje. Môžeme povedať, že nie je treba, veď sú to známe figúry. Lenže mohol by medzi nimi vytvárať aspoň nejaké puto, keď už nie divákom samotným. Je tu len jedna scéna, kde sa všetci spoznávajú, aj tá má len 30 sekúnd a je obrátená na vtip. Zdá sa, že toho v skutočnosti bolo natočeného s omladinou viac, ale do verzie pre kiná sa to nedostalo. Škoda, možno na blu- ray.
Za to sa film dosť venuje starej známej trojke.
Xavier je už za vodou, našiel zmysel života. Mystiqe ho len hľadá, tým najnudnejším spôsobom. Hrá sa na hrdinku a pri tom omieľa, že hrdinka nie je. Hrá ju Jennifer Lawrence, ktorá už podobnú postavu hrala v Hunger Games a aj tam to bolo extrémne otravné. A zbytočné. Jej linka je nudná, stokrát videná, dokonca s tou istou tvárou a z plátna doslova sála herečkina neochota hrať. Aspoň dúfam v to, že bola neochotná.
To isté môžeme povedať aj o Magnetovi. Teda nie úplne, Fassbender zase hrá na 100%, len ten Magneto má životnú smolu, že si s ním prechádzame to isté stále dookola. Emócie sa teda nedostavia, aj keď základ na to je, hlavne v jeho vzťahu ku Quicksilverovi. Lenže z toho tvorcovia urobili prísľub budúcich dielov a tu sa nenaplní.

Čím sú teda X-men : Apokalypsa? Dobrým kinom. Lebo do kín patria vizuálne bohaté filmy. No slabým filmom. Príbeh je klišéovitý, bez invencie a postavy sú ploché. Hlavne tie nové, kvôli ktorým vznikol. Zdieľa teda osud druhých Avengerov; je to len výplň, trailer na Phenix ságu a ďalšie ikonické komiksové zápletky. Mohli by sme povedať, že sa svojou plochosťou snaží prispôsobiť dekáde, ktorú zobrazuje; zlatým osemdesiatim, kde filmy boli „hedonistické“. Bohaté na výbuchy, na krásne ženy a jednoduché príbehy. Jasne, Ramba máme radi, ale do dnešných kín, pre dnešných divákov to nepatrí. Vlastne hej, lenže to by chcelo okatejšiu retroštylizáciu. Apokalypsa je na to príliš moderná a príliš súčasná. Ale málo inteligentná. Na Singera.
70%

2 komentáre:

  1. mam pocit, ze som bol na nejakom inom filme ako vsetci ostatni :D ved tento brak bol pre mna totalna somarina (ci uz hodnotene ako stand alone film, alebo aj ako pokracovanie xmen sagy), zlatanina vsetkeho mozneho a vo vysledku to absolutne nedavalo zmysel... mnozstvo rozpacitych cringeworthy momentov a scen, miestami sa dokonca film akoby snazil parodovat sam seba(wtf, naozaj?? v mainstreamovom superhrdinskom filme, ktory sa nevola Deadpool??? to asi nebude velmi fungovat), o postavy som sa praveze vobec nebal a pravdupovediac som si v kutiku duse zelal, aby vsetci pokapali a nemohli by uz byt dalsi xmeni :D... ale aby som to len nehejtoval - preco by sa tento film mal pokusat o akesi premostenie? ved vsetko potom (nasa realna buducnost, teda minulost po 80tych rokoch) bola de facto vymazana nie? takze vobec sa to nemusi blizit ku akymsi pomyselnym xmenom, ako sme ich videli v povodnej trilogii... ba naopak, teoria chaosu predpoveda vzdy cosi ine a nepredvidatelne... sanca, ze skoncia rovnako ako v prvom scenari je priam nulova :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ano je. Ale netaja sa tým, že to chcú nasmerovať k akejsi aleternatívnej verzií X-menov z prvých filmov.

    OdpovedaťOdstrániť