sobota 5. januára 2019

Spider-Man vs. Aquaman


December 2018 bol pre fanúšikov komiksov neuveriteľne štedrý. Až dva filmy. Predpokladám, že oba ste videli, ale aj tak spisujem môj postoj k nim, lebo niekoho to určite zaujíma. Dávam ich do jedného článku. Po oboch som totiž z kina odišiel usmievajúci sa, ale pri každom z iných dôvodov.


SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE
r.: Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman

Nový Spider-Man je najlepší Spider-Man vo filme. Viem hovorím to po každej inkarnácií (áno, aj Garfieldovej), ale je to pravda.
V prvom rade som ten film podceňoval. Samotný námet je príliš zakotvený v tlačenej forme komiksu, ktorá tu chýba. Spider-Mana pozná každý, aspoň Petra Parkera, ale Moralesa? Spider-Gwen? Ťažko. (Koniec -koncov je to vidieť aj na návštevnosti u nás.) Čo je škoda.
Toto je vyslovene výborný film. Animácia je osobitná (treba si na ňu chvíľu zvykať), je plný podarených vtipov a hlavne emócií. V podstate je to stále ten istý origin príbeh o zrode Spider-Mana, len je tak šikovne napísaný a upravený, že vám to dôjde až kdesi na konci. Samotná animácia má čo najviac pripomínať rozhýbané komiksové okienka, okorenené o streetart. Sony na toto vynašlo novú techniku animácie.
Tie emócie najviac prekvapia, lebo nečakáte, že film s hovoriacim prasaťom bude reať tak hlboko.
Into the Spider-Verse je jednoducho film s vlastnou identitou  a jasnou autorskou víziou, ktorý zabaví. Pravdepodobne ide o jeden z najlepších komiksových filmov vôbec.

AQUAMAN
r.: James Van

S Aquamanom je to zložitejšie. Má dva a pol hodiny pri čom jeho hlavným ťahákom je šarm Jasona Momou. Niečo také bezpochyby existuje, ale Jason to predvádza všade a niekto by z toho mohol byť unavený.
„Unavujúci“ je presne to slovo, ktoré sa na Aquamana hodí. Tento film je prepchatý nápadmi, dejovými linkami, akciou, všetkým. Pôsobí skôr ako taká tá jazda  loďou v Disneylande, než poriadny film. Vykradol čo sa dalo - Black Panthera, Thor: Ragnarok, LotR, Indiana Jonesa a Lovecrafta. Každú chvíľu sa mení tón i nálada filmu (Van si kdesi v polke spomenie, že zvykol točiť horory a naservíruje nám parádnu scénu). Herci sú polovicu času nudní, alebo vyslovene zlí. Dialógy nudné. Akcia zbytočne ohlušujúca. A najhoršie dopadli scény na súši, ktoré pôsobia buď televízne lacno, alebo sú odporne škaredé.
Smial som sa. Smial som sa skoro celý čas a mám pocit, že to nebol cieľ tvorcov. Omyly a chyby tohto filmu, jeho absurdnosť je neuveriteľne zábavná. Pôsobí hrozne B-čkovo.
Na druhú stranu, nie je vždy taký. Sú to síce (minimálne) dva filmy natlačené do kopy, ale majú svoje momenty. A ten vizuál, bože ten vizuál! Hlavne podmorské scény sršia nápadmi a kreativitou, až ma mrzí, že film musel zbesilo skákať z lokácie do lokácie a žiadnu som si poriadne nemohol vychutnať. To isté platí i monštrách.
Aquaman je zároveň detailný , prepracovaný a odfláknutý, či nepodarený. Človek sa po jeho pozretí naozaj cíti ako po prečítaní rozsiahleho komiksového eventu so všetkými typickými plusmi i mínusmi superhrdinského komiksu.

V podstate oba tieto filmy vystihli svoje materské médium (superhrdinský komiks) v celej jeho kráse i potencií. Čo nie je vždy lichotivé. Aquaman je prepchatý a miestami nádherne priblblý neúmyselne, zatiaľ čo Spider-Man je to isté, ale náročky a s gráciou.
Na oboch som sa kráľovsky bavil. Odporúčam však iba jeden.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára