pondelok 17. novembra 2014

Vrana: Mŕtva doba



Niektoré príbehy sú večné. Tisíckrát prerozprávané a aj tak nás nikdy neomrzia, lebo v nich zaznieva
niečo zásadné a archetypálne. Príbeh o stratenej láske a pomste je jeden z nich. A Vrana bude vždy o takej pomste. Ako by sa to tak dalo oživiť? Nuž, čo keby Vrana priviedla pomstiteľa naspäť na Zem, na správne miesto ale v nesprávnom čase?


No o tom je Mŕtva Doba. Indián Joshua sa zobudí na cintoríne. Pamäť mu nefunguje a jediné, čo mu ostáva, je nasledovať Vranu, ktorá ho nočným mestom vedie k jedinému cieľu. K pomste za vraždu jeho rodiny. Čo na tom, že sa to stalo počas Občianskej vojny. Niektoré duše, niektoré zvlášť skazené duše sa odmietajú pobrať na druhú stranu. Miesto toho zotrvávajú tu a skáču zo života do života. Do pekla im treba dopomôcť. Joshua teda prenasleduje bandu motorkárov, ktorí kedysi brázdili prériu na koňoch. Nielen aby sa pomstil, ale aj zabránil preliatiu ďalšej nevinnej krvi. Je to vlastne taký rytier v kožených gatiach a... to je asi všetko. Nič viac na sebe nemá.

Mŕtva doba je teda niečím iná, ako predchádzajúce Vrany. Veď aj musí byť.  Nie je to len tou hrou s časom. Námet napísal James O‘ Barr (autor pôvodného komiksu) pre filmové pokračovanie majsterštichu z roku 1994. Vrana 2 aj naozaj vznikla, ale je to o niečom inom a nerežíroval to Proyas, takže to rovnako ako všetky ostatné pokračovania budeme ignorovať.
Do komiksovej podoby ju previedol scenárista John Wagner (trochu ironické meno – veď si spomeňte o čom je Vrana : Súmrak bohov). Podarilo sa mu to celkom šikovne. Dej ozvláštňuje prekrývanie minulosti a prítomnosti, snu a reality. Atmosféru dotvára i motív spojený s indiánskym kmeňom Vrán. Už Vrana neprichádza odnikiaľ, ale jej prítomnosť je zľahka odôvodnená cez ich mysticizmus. Ani najmenej jej to neuberá na čare, práve naopak. Príbeh tak pôsobí ucelenejšie. Navyše, záporákov konečne napadlo ublížiť tomu vtákovi, ktorý poletuje okolo nezničiteľného pomstiteľa. To bol veľmi dobrý ťah.

A teraz sa trochu pristavíme pri kresbe. Nedá sa totiž okomentovať iba tým, že je skvelá. Ona je
fenomenálna. Avšak zároveň mnohých čitateľov môže odradiť. Lebo je príliš temná, panely sú často zoradené pomerne chaoticky. To je plus pri snových pasážach, ale akcia je neprehľadná a ťažšie sa orientuje v postavách a ich rozmiestnení v priestore. Nie je to však nič, čo by skúsený čitateľ komiksov nezvládol. Inak je to kresba naozaj silná. Tmavé farby dotvárajú atmosféru. Navyše postavy sú stále vo vypätých pózach, obrazy sú plné detailov. Pohyb a emócie sálajú z každého panelu, z každého ťahu pera. Hej, štýl Mŕtvej doby evokuje perokresbu. A je nádherné sa na to dívať. Asi je teda dobre, že je to náročnejší komiks, lebo takéto dielo by asi nemalo byť len tak dostupné niekomu, kto to neocení. Toto bol dosť elitársky súd, ale priznajme si to: nová Vrana nie je komiks pre každého, čo je len dobre.
Je to výdatné sústo pre komiksových gurmánov.

Neostáva mi nič iné, iba Vranu: Mŕtvu dobu odporučiť. Niečo také tak skoro nebudete čítať. Za tú námahu to proste stojí. Vrana je komiksový a popkultúrny fenomén. U nás trošku možno menší ako v USA. Mŕtva doba ju podáva na nový level.
Hodnotenie: 80%

Túto recenziu nájdete aj na stránke Geek Cave!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára