štvrtok 5. novembra 2015

The Final Girls – Vreskot na druhú

Význam hororovej série Vreskot je v tom, že sa k slasherom postavil ironicky a komentoval ich.
Priamo v sebe. Toto je všeobecne známa definícia, ktorú ovláda každý fanúšik žánru. Vreskot svojím osobitným prístupom znovu naštartoval záujem o vyvražďovačky, ale aj sériu sebaironických hororov. Shaun of the Dead, Tucker and Dale vs. Evil, Cabin in the Wood a najnovšie aj The Final Girls.


„Final girls“ je filmársky pojem. Označuje sa ním dievča, ktoré v slashery prežije až do konca. Tá čistá a nevinná, ktorú nemá stihnúť trest v podobe vrahovej mačety. Tá, ktorá ho porazí.
Final Girls – u nás uvedené na diskoch ako Posledný nás zachráni – je film, ktorý priamo operuje s týmto pojmom. Ako?
Hlavná hrdinka je dcéra neúspešnej herečky zo slasherov 80. rokov. Na výročie jej smrti sa zúčastní premietania hororu „Camp Bloothbath“ a pri nehode v kine sa spolu s partiou ďalších deciek dostane priamo do filmu. Jedinou šancou, ako sa vrátiť do reality, je prečkať masaker až do záverečných titulkov.

Rád by som poznamenal, že film som si nesmierne užil. Uťahuje si hlavne z originálneho Piatku trinásteho, čo nebol zrovna vydarený film. Ale týmto nekončíme.

Final Girls je meta film. O horore v horore, podobne ako bol aj stále je Vreskot. Stavia na naozaj dobrom nápade: Čo ak sa skupinka divákov ocitne vo filme? Strašidelný žáner je na toto nesmierne vhodný, lebo sami máme pri ňom tendenciu komentovať nerealistické konanie postáv. Takže, máme tu skupinku „normálnych“ tínedžerov a skupinku nerealistických filmových postáv.
Tí prví si uvedomujú, že sú vo filme a reagujú na to. Tí druhí si lietajúcich titulkov nevšímajú a hrajú svoje role. Obe skupiny na seba reagujú a ovplyvňujú sa. To je jedna zo silných stránok filmu; zaujímavo napísané postavy. Nie sú zvlášť hlboké, ale scenáristi neostali len pri klasických a jednorozmerných klišé slasherov (šľapka, duchaprázdny športovec, a tak podobne). Druhým je nápadité hranie so špecifikami filmového sveta, ktoré je najzábavnejšie najmä pri flashbackoch.
Stávkou na istotu je i vizuál filmu. Kamera lieta, filmové exteriéry sú príliš farebné a dýchajú štúdiovou vyumelkovanosťou. Na tom si tvorcovia naozaj dali záležať. Rovnako ako na hercoch, ktorí sú nám povedomí, ale zaradiť si ich neviem. Navyše, „filmová“ partička nepekne prehráva, ale to je úmysel režiséra a nie chyba obsadenia.


No ale teraz prejdeme na slabiny.
Tie sú dve a zásadné. Poväčšinou ľudom pravdepodobne pokazia zážitok z filmu.
Ide o to, že Final Girls je taký mačkopes. Ani komédia ani horor. Vtipov je tam primálo a strach žiadny. Takže sa naň nedá dívať ani ako na komédiu ani ako na horor. Zvlášť nie ako na to druhé. V slasheroch býva dobrým zvykom nejak tá nahota a hlavne hromady krvi. V tomto filme nie je ani jedno, lebo sa vždy kamera štylizovane odvráti. Gore sa dočkáme až vo finálnej scéne, a to proste nie je ono.
Zdá sa, že tvorcovia si uvedomovali, že vyvražďovačky sledujú hlavne násťroční, a tak sa rozhodli natočiť film, ktorý by bol pre nich dostupný. Nefunguje to, tá krv tomu naozaj chýba.
Počítačové efekty sú tiež zlé.


Final Girls rozhodne sú zaujímavým filmom a odporúčal by som ho na pozretie. Ale pravdepodobne si ho neužijete. Scenár sa príliš sústreďuje na hlavnú hrdinku, je príliš inteligentný, a tak v ňom neostal žiadny priestor pre emócie. Čo je pri hororoch a aj komédiách chyba. Je to škoda, lebo tá meta rovina je na vysokej úrovni a pokračuje tam, kde Vreskot skončil. Film si užijú iba zarytí fanúšikovia hororu a popkultúrnych intelektuálnych snobov. To je celkom malá skupina divákov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára