štvrtok 24. novembra 2016

Fantastické zvery a ich výskyt v kinách



Tak to môžeme vidieť sami. Nostalgia zase útočí, ale aby nebola taká očividná ako pri Jurskom svete, alebo siedmej epizóde Star Wars, maskuje sa. Po niekoľkých rokoch sa zase vraciame do sveta Harryho Pottera, ale do inej doby a krajiny, takže to má aj celkovo iný „fíling“. V niečom podobný, ale iný.


Vyťažiť päť (číslom „5“) filmov, z knižky, ktorá má zhruba 100 (slovom „sto“) strán a nemá dej chce poriadnu guráž. Ale aj priemerný scenárista by to zvládol. Stačí vybrať zaujímavé zvery, hodiť ich do ich domáceho prostredia, vystavať okolo toho zápletku a bum, scenár je na svete. Keďže Harry Potter je aj o boji Dobra so Zlom, tak by bolo fajn to tam nejak prepašovať. Voldemorta a Vyvoleného netromfneme, ale aj Dumbledoor a Grindenwald sú fajn. A tak vôbec príbeh vám je jasný, asi ste to už videli. Alebo aspoň trailery.

Fantastické zvery sú pekný film. Farebný, plný akcie, úchvatných efektov a roztomilých zvieratiek. Súčasná formula v mnohých filmoch, hlavne tých pod taktovku štúdia Disney. Warner Bros ju odkukalo dokonale. Baviť sa budete, aj sa na to dobre pozerá, aj dospelí, čo vyrastali na značke, budú spokojní, aj deti budú spokojné. Je tam vôbec nejaká chyba?

Odokryme závoj nostalgie a aj ten druhý s nápisom „štýl“ a nahliadnime čo je za ním. Zvery majú „flow“, vtiahnu. Lenže sú ako vyhliadková jazda. Veľa predstavujú, o veľa veciach sa hovorí, ale málo sa v skutočnosti udeje. Príbeh je jednoduchý, až príliš. Vata sa zakrýva humorom a veľkými digitálnymi očami na potvorkách. Nie že by ma nezaujímalo, ako vyzerala pomerne rasistická čarodejnícka spoločnosť v Amerike dvadsiatych rokov. Lenže film sa iba kĺže po povrchu, dve základné dejové linky nemajú skoro nič spoločné a pretnú sa len vo finále. Fakt skvelom finále.

Fantastické zvery a ich výskyt sú ako teaser. Dráždia nás, ale k ničomu sa nestihneme dostať. Je to prehliadka toho čo môže byť. Ako samostatný film to proste zlyháva, nič okrem formy to neponúka, priehľadné to je, predvídateľné to je a tak dúfam, že zvyšok série bude prepracovanejší a bude pekne gradovať. Lebo ako úvod do niečoho rozsiahlejšieho je to fajn. Postavy sú super, prostredie je super, situácie vo svete filmu sú super. A zvieratká to celé korunujú! Sú rozkošné, nápadité a tak podobne. Okrem nich to však ponúka pramálo a záverov to má ako Návrat kráľa. Nuda? Nie, len povrchnosť.  Harry Potter nikdy nebol povrchný. Zvery sú len osvedčená filmová formulka bez duše. Snáď ju dodajú s dvojkou.
60%

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára