piatok 26. decembra 2014

Rohy, hady a bozky



Predstavte si, že sa pred vami zastaví váš kamarát a vy budete mať neodolateľné nutkanie mu povedať o svojich potláčaných túžbach. Čo by ste mu povedali? Alebo naopak: keby vám vaši známi vykladali o ich tajných chúťkach, alebo otvorene povedali, čo si o vás myslia. Riskli by ste to? Ig Perrish to riskol, lebo chcel nájsť vraha svojej snúbenice. Teda neriskol. Nemal totiž na výber.

Tak sme sa dočkali. Alebo aj nedočkali. Distribúcia niektorých zahraničných filmov do našich kín je mi  občas záhadou. Napríklad film Horns  - po našom Rohy – na motívy knihy Joa Hilla v našich sálach asi neuvidíte. Avšak mesiac pred premiérou v USA ho tvorcovia umiestnili na jeden web, a tak si predsa len film našiel k tunajším divákom cestu.
A to je dobre. Lebo sa ho oplatí vidieť. Aj keď...

Rohy však nesledujte  ako horor. Lebo to horor nie je. A čo to teda je? – pýtate sa. Nuž je to akýsi mix drámy, hororu a romance. Pomenujme to temná (urban) fantasy. Tam niekde by to malo spadať. Už máte teda predstavu, čo to je?

Takže, keď to nebudete sledovať ako horor, film sa vám odmení. Lebo Alexander Aja má cit pre látku, tému i náladu. Veď už by bolo na čase, po cca 7 filmoch. Takže romantické scény sú naozaj romantické, ale nie gýčové, desivé scény sú desivéa a to ostatné medzi pôsobí obyčajne. Aja podáva Rohy nesmierne civilne. Bez žánrových prímes, proste sa to deje. Celé je to akoby rozprávanie o dedinskej príhode. A vy viete, čo sa stalo v tom zapadákove? Jednému tam narástli rohy a potom išiel do baru...
Možno sa budete čudovať, ale ono to vlastne funguje. Napätie nie je teda tvorené filmovými trikmi, ale samotným príbehom. O Perrishovi, jeho mŕtvej láske a tajomným darom, ktorý mu pomáha ju pomstiť (Pripomína vám to Vranu? Dobre!). Lenže to je len povrch. V skutočnosti je to príbeh o tom, že aj naši rodičia a susedia majú trináste komnaty a nevieme, čo za zvery driemú v našich priateľoch.  Vyzerá to obyčajne, lebo je to obyčajné. Ja, vy, ľudia za stenou, všetci máme tajomstvá, ktoré môžu vyjsť na povrch a narobiť škodu. Námet o chlapíkovi, ktorý ich dokáže vytiahnuť na povrch a prechádza sa mestom, v ktorom vrejú vášne, nepotrebuje zložitú filmársku reč, aby zaujal.

Potrebuje hlavne dobrého protagonistu. Tvorcovia sa trafili do čierneho. Radcliffe podáva neuveriteľný výkon, pri ktorom zabudnete, že niekedy hral nejakého čarodejníka. Perrish je postava, ktorá mu nesmierne sedí a mala by byť s ním spätá. Rohy sú dobrým filmom a z polovice za to môže on.

No i tak nie sú Rohy filmom pre každého. Sú trochu pridlhé a pôsobia skôr nezávisle. Civilne. Nie ako A-čkový film. A to je asi dobre, nie každý by si ich krehkú temnotu vedel vychutnať.
A hodnotenie? Vysoké. Veľmi vysoké. Toto je jeden z tých filmov, ktorý síce nemusí byť dokonalý, ale vyskúšať by ste ho mali aj tak. Lebo je to vlastne príbeh starý ako ľudstvo, ale je príjemne ho vidieť v príťažlivom balení.
Navyše má perfektný soudtrack.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára