sobota 13. októbra 2012

Obzrime sa za Prometheom


Začiatkom leta naštval režisér Ridley Scott väčšinu sci-fi fanúšikov jedným veľmi rozporuplným filmom. Teraz sa ich pokúša naštvať zase, vyhutuje o jeho režisérskej verzií. Tvári sa nerozhodne, váha, ale všetci vieme, že je to  len blbý marketingový ťah, tak nech ju konečne urobí. Alebo neurobí, to záleží od vášho osobného vkusu.


Je dosť možné, že by to predsa len stálo za to, veď trojhodinová verzia Kráľovstva nebeského dáva zmysel, a je to úplne iný film ako jeho kinoverzia. Ťažko však povedať, čo všetko by muselo byť pridané do Promethea, aby boli všetci spokojní.
Na druhej strane, veľa dôvodov k frflaniu nie je. Prometheus je lepší film, ako sa vo všeobecnosti tvrdí. Poďme sa pozrieť prečo.

Napríklad na prvých 45 minút sa nedá sťažovať. Úchvatné efekty a prepracované interiéry lode dýchajú skvelou sci-fi atmosférou. Takisto aj zápletka, prísne tajná misia, jej možné dôvody a ciele, je správne tajomná. Pocit úžasu, ktorý sa preberá v divákovi, nejde zaprieť. Nedajú sa spochybniť ani herecké výkony, z ktorých najviac dominuje Charlize Theron hrajúca chladnú, bezcitnú mrchu, ktorú si ľahko pomýlite s robotom a Michael Fassbender hrajúci chladného, bezcitného... nuž, robota.
Ostatní tam len pobiehali, ale čo nahrajú, keď majú taký krepý... teda nekonzistentný scenár?
 
To bol ten najväčší problém.
Ridley Scott je vynikajúci režisér, dokáže natočiť aj horšie napísané veci (viď Robin Hood), ale ani on neurobí nič s filmom, ktorý mení  svoj výraz i tempo z minúty na minútu.  A tak sa pred našimi očami sci-fi mení na survival horor. Bez toho, aby to niekto chcel, aby to bolo vôbec nutné. To, že Alien bol horor neznamená, že aj toto musí byť. Možno by to aj fungovalo, keby sa hrôza zakrádala na plátno postupne, ale vyzabíjať takmer všetky postavy behom pol hodiny a to bez zjavnej príčiny je veľká chyba. Chyba, ktorá stála Promethea atmosféru.
Druhým omylom bolo rátať s pokračovaním. Rian Johnson, režisér práve premierovaného Looper, povedal: „Pokiaľ si niečo schovávate pre pokračovanie, nemôžete napísať dobrý scenár.“ (zroj: XB-1, 10/2012, str. 69). Ťažko povedať, či je to univerzálna pravda, avšak v Prometheovi platí na 100%. Neobjasnené veci a záverečný clifhanger nás nenalákajú na ďalší film po tak slabom finále. Čo je škoda, lebo zvyšok filmu baví. Zaujímavo pôsobí aj tekutina spôsobujúca rozpad a rekonštrukciu DNA i následné mutácie (Čože? Vy ste si to nevšimli? Nuž potom tam naozaj treba explicitné vysvetlenie!), lovecrafrovská potvorka na konci tiež poteší, takisto aj zistenie, že Alieni vznikli viac- menej náhodou...ale čo z toho, keď stačí dvadsať minút na skazenie dojmu?

Prometheus nie je zlý film, len nesplnil naše očakávania. Nie je to ani film režiséra, čo sa podeň podpísal. Teda aspoň tak nepôsobí. Ale je to béčko ako hrom, ktoré nevysvetľuje, ráta s chytrým divákom, chce ho šokovať. Vysvetlenia si domyslite. Múdry ťah zabezpečujúci nevyčerpateľné množstvo interpretácií, vďaka čomu sa ľahko môže stať, že v budúcnosti bude rovnako rozoberané a velebené ako Votrelec. Obsah vyhráva nad formou, z postáv musíme urobiť hlupákov, aby sme dej dostali tam kam chceme. Je to film, ktorý sa odkláňa od normy v pokuse vytvoriť novú, priniesť iný zážitok, obalamutiť diváka. Nemusíme s ním súhlasiť, tak ako vy nemusíte súhlasiť so mnou. Film vopred určený na neúspech u más, u scifistov, u svojej generácie. Nie však zlý film. Ale aby nás o tom presvedčil, nebude stačiť len režisérska verzia, ale poriadne vyvrcholenie v pokračovaní. S iným scenáristom dodržiavajúcim umeleckú víziu. Orientačne: 70%

Prometheus
124 min
USA, 2012
réžia: Ridley Scott
hrajú: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Guy Pearce, Charlize Theron, Idris Elba, Sean Harris, Kate Dickie, Logan Marshall-Green a ďalší.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára