streda 19. augusta 2015

Lucy - Bessonove besnenie

Vždy som chcel napísať nejakú recenziu na Luca Bessona, len kvôli tej slovnej hračke v názve. No a teraz k filmu.


Lucy je pekne tupý film na to, ako inteligentne sa tvári. To všetci vieme, napriek tomu sa niektorí z nás k nemu vracajú i niekoľko mesiacov po tom, ako bol v kinách. Alebo na DVD. Alebo na pirátskych stránkach. Prečo, to je otázka, o ktorej ideme filozofovať.

158631940_e40d3cLucy nie je filozofický film. Aj keď pristúpime na pravidlá filmu a budeme sa tváriť, že naozaj používame len 10% mozgu, nie je o čom filozofovať. Keby sme používali 100% boli by sme bohovia? Fajn. Myšlienka zaujímavá. Nejde však s ňou polemizovať, lebo nám je predkladaná ako fakt. Najlepšie filozofické filmy, aj tie žánrové a akčné na čele s Matrixom, si kladú otázky, no nedávajú odpovede. Je ich možné interpretovať, rozoberať, analyzovať, aby sme prišli k dpovedi a nakoniec zistíme, že sa nezhodneme. Je o čom diskutovať, to je to čaro. Preto o Matrixe vznikajú knihy a o Lucy asi nebudú. Lucy nekladie otázku, predostiera nám premisu „ľudia sú malí bohovia, treba však zbierať vedomosti, aby sa to dokázalo“ ako fakt a ilustruje, aké by to bolo. Nie je o čom polemizovať.

A to je to čaro. Lucy je fantastika a hlavným motívom fantastiky je tzv. sense of wonder (pocit úžasu). Ten sa dostaví vo vizuálnych orgiách na konci, kde uvidíme Scarlett Johanson cestovať časom, stvoriť človeka, preskúmať subatomárne štruktúry a potom vletieť do trojrozmerného zobrazenia časopriestoru multiverza. Pseodevedecké bláboly? Možno. Avšak, nič na tom nemení to, že táto montáž je dychberúca.

159350409_e68ac0Nie je teda dôležité to, prečo sa na plátne mláti banda aziatov s blondínou, ale ako to vyzerá. To je Lucy. Vizuálny film, ktorý chce zabaviť. A naozaj je zábavné to, ako sa snažia záporáci zničiť niekoho, koho zničiť nejde. Metafora o súčasnom stave náboženstva? Nie, nič to nedokazuje, ale bolo by to zaujímavé. Je zábavné sledovať ako Besson vyťahuje z rukáva plejádu superschopností, na ktorých by sa dali postaviť samostatné filmy. Celý film je jedna veľká deus ex machina a to doslova. Bessonovi je to očividne jedno. Lebo to, na čom mu záleží je, ako to vyzerá. A vyzerá to dobre.

Mrzí len, že Lucy nemá seberovného protivníka. Metafora by tak bola dotiahnutá do konca a ich súboj by bol epický. A nekonečný. Takže, scenár k Lucy je blbina, pubertiacky naivná. No a čo? Keď sa na to tak dobre pozerá? V podstate je to zábavný film, len na túto hru musíte pristúpiť. Potom sa jeho cieľ naplní.

Recenzia bola napísaná pre MoviePalnet.cz

1 komentár:

  1. Typický súčasný Besson. Stále trpí fixnou ideou, že je ťažký auteur ponúkajúci kadejaké myšlienkové presahy, ale v praxi skutek-útek. Aj keď odhliadnem od faktu, že celý námet je založený na ťažkej pseudovede, náplň tohto filmu by nikdy nedokázala zaujať z prostého dôvodu: Je to obyčajná osobná "power fantasy" na entú. Proste, ScarJo sa tu pri nehode zapne GodMode a ide sa, nič ju už neohrozí. Ako máme fandiť postave, ktorá de facto môže robiť čo chce ? Absentuje akýkoľvek prvok napätia. Takže, ďalšia akčná blbina na rastúcu kôpku bessonovských blbín.

    OdpovedaťOdstrániť