štvrtok 28. augusta 2014

Tarzan 2013



Američania chystajú aktualizáciu Tarzana pod taktovkou Davida Yatese! Znie to hrozivo. Keď sa nad tým zamyslíte, nie je to až tak prekvapivá správa. Dnes filmový priemysel aktualizuje a remake-uje celkom bežne. Američanov však pri Tarzanovi niekto predbehol. Nemci!


Tarzan je synom afrického výskumníka a multimilionára. Pri jednej z výprav (na ktoré si otecko neprezieravo berie celú rodinu) ich vrtuľník havaruje a malý Tarzan začne vyrastať medzi gorilami. A čo to vlastne v tej džungli hľadali? Meteor, ktorý zabil dinosaury. Mal by byť zdrojom nekonečnej energie. Nečudo, že o dvadsať rokov okrem krásnej Jane do džungle zavíta i zlý magnát Clayton.

Dej nie je problém. Borroughs písal pre fantastické magazíny v 20. a 30. rokoch. Vtedy bolo dovolené všeličo. O Tarzanovi vzniklo 25 kníh, v ktorých cestuje do stredu zeme, bojuje s dinosaurami, táborí v Antarktíde a čistí Manhattan od zločinu. Pátranie po meteore sa dá teda rozdýchať. Na Borroughsovom diele je dôležitý zmysel pre exotično a dôraz na silu ľudského ducha a lásku. Na to sa tvorca tejto adaptácie (režisér, scenárista, producent, dievča pre všetko) Reinhard Klooss zvysoka vykašľal. Tarzan teda nie je Tarzanom.

Klooss nevie rozprávať príbeh. To je to, prečo je jeho verzia Tarzana k ničomu. Má to zbytočne dlhý úvod. Dáva dôraz na nezaujímavú a notoricky známu romantickú linku, no akciu vôbec nezvláda. Finále je teda krátke a nudné. Motivácia charakterov a ich správanie je nelogické. To nové, čo by mohlo byť zaujímavé, je odbité v krátkych nevýrazných sekvenciách. Navrch to má otravného rozprávača, ktorý sa ozýva v najmenej vhodných momentoch. Na miestach, kde by mal zmysel, mlčí. Ani nie je jasné, kto to je a prečo o tom všetkom vie.

V skratke; príbeh je nudný, nezaujímavý a nevyvážený. Autori si pravdepodobne nerozmysleli, koho chceli osloviť. Nás, čo poznáme Tarzana skrz na skrz? Chceli sa zviesť na vlne popularity „young adults“ žánru? Alebo je to určené deťom do päť rokov? Nevie sa. Vo filme nájdeme scény pre každú vekovú kategóriu. Vo výsledku je to teda nepodarený zlepenec nápadov, ktoré by v šikovnej réžii mohli byť aj dobré. Alebo aspoň pozerateľné.

Animácia tiež pokrivkáva, hlavne pri pohyboch postáv. Jediné, čo na tomto filme stojí za reč, je hudba. A sekvencia so žmurkajúcimi rastlinami. Chcem viacej animákov so žmurkajúcimi rastlinami! Je to príjemne podivné!

Inak je nemecký moderný Tarzan strata času, peňazí a bajtov. Aspoň sa už tak nebojím americkej verzie. Horšia zaručene nebude.
Hodnotenie: 20%

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára