streda 30. mája 2012

Rýchlovka #7: Dôchodca na obrej včele


Keďže som mal chuť tráviť večer inteligentnejšie ako sledovaním Farmy, pohľadal som si nejaký dobrodružný film. Do oka mi padla Journey 2: Mysterious Island. Jednotka, u nás známa ako Cesta do stredu zeme, s Brendanom Fraserom ma bavila, tak prečo nie dvojka?

Film je očividne určený divákovi v rozpätí 10 až 15 rokov, čo by mi nevadilo. Stále lepšie keď sa decká dívajú na toto ako na Súmrak. Klasická dobrodružná schéma, berúca si základné prvky z kníh Tajomný ostrov, Guliverove cesty (film kombinuje ostrov Liliputánov a Obrov do jedného), Ostrov pokladov (Michael Caine vstupuje do deja podobne ako stroskotanec Ben u Stevensona) a 20 000 míľ pod morom (z tade si berie Atlantídu). Každý, kto predlohu čítal, chápe, že nestačí na film podľa súčasnej normy, takže je pochopiteľné, že autori čerpali aj z iných dobrodružných klasík . Problém je niekde inde.
Cesta na tajuplný ostrov 2 je krásna, farebná, keď nie na krajinu dívate sa na krivky Vanessy Hudgens, ako z každého dobrodružného filmu, aj tu štúdiové dekorácie doslova kričia. To všetko je fajn, vy sa bavíte, sem tam padne nejaká dobrá hláška, hudba j epická... a zrazu je koniec. Dej negraduje tak ako u jednotky, emócie sú skôr tlmené, napätie sa nedostaví. Tento film netrpí „syndrómom dvojek“, tento film je proste „rýchlokvaska“, ktorá sa vezie na vlne 3D. Je to práve nevyužitý potenciál čo kazí dojem. Keď sa však nad to povznesiete, dostane naivnú krásnu dobrodružnú historku držiacu sa duchu klasík (stále situáciu zachraňuje inteligent – tu dokonca dvaja- so znalosťami zo všetkých možných odborov, zatiaľ čo svalovec je tu len na to, aby ho niesol, prípadne niečo dvíhal). Čo je škoda, lebo až na Dwayna „The Rocka“ Johnsona (ktorý nevie hrať) a Vanessu (ktorá nemá čo hrať) sa tu zišla celkom dobrá partička. Sám neviem, kto mi bol sympatickejší, či Josh Hutchersom s jeho mladíckym elánom alebo Cain ako strelený starý vedátor. Neurazí, nenudí, ale ani neposadí do kresla.  Kľudne si to pozriem znovu ale viacej ako 70% to nedostane.

Cesta na tajuplný ostrov 2
Jorney 2: The Mysterious Island
USA, 2012
Réžia: Brad Peyton
Hrajú: Josh Hutcherson, Dwayne Johnson, Michael Caine, Vanessa Anne Hudgens, Luis Guzmán, Kristin Davis

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára