štvrtok 28. júna 2012

Zrkadielko, zrkadielko, čo je dobré na tomto filme?


My, čo sme vyrastali bez počítačov, sme tušili, že v lese za domom je jedno miesto, ktoré je temné a na ktoré nemôžeme chodiť. V tieni napoly vyschnutých smrekov sa ukrývala stará striga, ktorú nikto nemohol poraziť sám a už dupľom nie dreveným mečom. Nepotrebovali sme to vedieť. Hrali sme túto hru bez dohody, bez širšieho kontextu, lebo žiadna rozprávka nepotrebuje obšírnejšiu históriu. Stačí vedieť, že kdesi žila kráľovná, a tá mala dcéru, ktorá spĺňala všetky požiadavky módy EMO, len nenosila toľko ružovej. A tak isto tu bola zlá bosorka, a prečo je zlá, nie je dôležité.


Vždy sa však nájde niekto, kto chce vedieť, prečo sú veci také aké sú. Je dobré vedieť, že aj v ďalekej Amerike boli podobní ľudia. Tí ľudia vyrástli, vyštudovali filmové školy a kurzy (na rozdiel odo mňa), aby mohli natočiť Snehulienku a lovca.
Musím sa priznať, že tento film je môj splnený sen. Berie si starý rozprávkový námet, prerozpráva ho mytologickým jazykom a celé to podáva ako akčnú fantasy. Len škoda, že v tomto stroji škrípu kolieska.

Snehulienka a lovec je dobrý film. Byť dokonalým mu však bráni nielen Kirsten Stewartová a jej večne vytŕčajúce zuby (aby som jej nekrivdil, v jednom momente aj vypúlila oči, inak mala stále ten istý výraz, ktorý už poznáme), ale aj scenár. Každá scéna samostatne je podarená, ťažko jej niečo vytknúť, ibaže celok pôsobí nesúrodo a nevyvážene. Iste, to môže byť aj chyba strihu, či postprodukcie. Avšak tieto zložky filmu nemajú nič s dialógmi či nelogickým konaním postáv. Postavy sa hlúpo správajú len občas, zato dialógy sú hlúpe takmer stále. Vlastne nie celkom hlúpe, len čudné, neuveriteľné. Občasný vtip alebo poetický opis situáciu nezachránia.

Táto nesúrodosť pravdepodobne súvisí s tým, že scenár k tomuto filmu písali traja (!) ľudia. Máme tu krásnu atmosférickú scénu, tempo stúpa, akcia je slušná… a potom príde niečo ploché, bez emócií. Divák sa začína nudiť. V tomto duchu sa nesie hlavne prvá polovica, ktorá je v skutočnosti len veľmi naťahovaným úvodom. To, na čo sa hodinu musíte dívať, kým vás Snehulienka začne naozaj baviť, by sa dalo zhrnúť pár minút. Áno, nájdu sa aj skvelé momenty, ale strácajú sa vo vate.

Našťastie na plátno napochodujú trpaslíci a film dostáva celkom iný ráz. Aj spád, keďže režiséra zrazu začne tlačiť rozsah metráže. Konečne to vyzerá ako fantasy. Hovorí sa o Vyvolenej, nostalgicky sa spomína na „zlaté časy“, princezná stretáva svojho princa… Veď to poznáme z iných kníh/filmov, všetci to máme radi a zrazu máte pocit, že film stojí za to.

Aby tvorcovia niečím zakryli tieto nezrovnalosti, stavili hlavne na úžasné vizuálne spracovanie. Svet na plátne je veľmi pestrý. Rôzne prostredia, tvory a tvorčeky sa tam striedajú ako na kolotoči, až máte pocit, že je tej estrády priveľa. Celé je to prifarbené už tradične hlučnou a epickou Howardovou hudbou.

Herecké výkony sú skvelé (až na spomínanú Kirsten – ale na tú, pokiaľ nie je v detaile, sa aspoň dobre pozerá), ich postavy sú životaschopné. Obzvlášť Zlá kráľovná (v podaní Charlize Theronovej) je vydarená, správne motivovaná, jej línia sa mi z celého filmu páčila najviac. Je to záporák, ktorému proste musíte držať palce (čo sa mi bežne nestáva).

V skratke: Rozvláčny Temný les v prvej polovici by som zosekal na triesky. Trochu čudesné dialógy robia inak z krásneho fantasy filmu len ľahko stráviteľnú temnú rozprávku, z ktorá osloví skôr mladšie ročníky. Zamrzí, lebo film mal potenciál stať sa kultovou snímkou, ako sú napr. Nekonečný príbeh, Princezná Mononoke, či slovenský Nebojsa (Čože? On nie je kultom? Mal by byť!). Nie len preto, že na prvé dve menované Snehulienka a lovec často odkazuje, ale preto, že drvivá väčšina filmu je precízna filmárska práca, na ktorú sa výborne pozerá a zanechá v divákovi dobrý dojem. Dúfajme, že režisér si je toho vedomý a v sľúbenom pokračovaní spomínané muchy vychytá. Ja mu držím palce.
Hodnotenie: 75 %.

Napísané pre www.fandom.sk
Oprava a úprava textu : Alexandra Pavelková

Snehulienka a lovec (orig.: Snow White and the Huntsman)
Žáner: fantasy
Réžia: Rupert Sanders
Hrajú: Kristen Stewartová, Charlize Theronová, Chris Hemsworth, Ian McShane, Bob Hoskins, Sam Spruell, Toby Jones, Eddie Marsan, Ray Winstone, Nick Frost a ďalší.
Výroba: USA, 2012, 127 min.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára