štvrtok 20. februára 2014

Lord Biznis a ego



 Svet bude zničený a jediný, kto to zastaví, je obyčajný chlapík, ktorý našiel niečo špeciálne. Omylom, samozrejme. Veľa vecí pri tom bude vybuchovať, nájde sa i nejaká romantika, múdry dedko, osudové proroctvo a zlá korporácia. Nakoniec to všetko skončí dobre. Alebo nie? Prevarený námet, všetko to tu už bolo niekoľkokrát. Ako to urobiť originálne? Vystavajme ten film z Lega. Ale bude to stačiť?


Keď bol LEGO MOVIE ohlásený, povedal som si, že bolo načase. Už tu bolo pár filmov zo sveta kociek (pamätáte si trilógiu Bionicle?), ale všetky mierili priamo do predaja a v kinách sa veľmi nezohriali. Lego robí zaujímavé a vtipné hry, aj tie filmy ušli, takže to naozaj chcelo spojiť ich kvality do veľkého blockbusteru. Zároveň sa však treba aj obávať – príbeh je natoľko prevarený, že sa môžeme otvorene spýtať: Aký to má celé vlastne zmysel?

LEGO MOVIE je práve o tom - o hľadaní zmyslu. Zmyslu existencie Lega. Je o Legu s Legom, ale pre ľudí všetkých vekových kategórií. Obrovský product placement, reklama. Nič iné sa nedalo ani čakať. Ale všetci sme sa s Legom hrali, máme ho radi, tak to neprekáža. Prekážalo by, keby ten film bol zlý. Lenže nie je.
Zároveň ide o zmysel nás, ľudí, našej existencie. Do animovaného filmu sa dostáva metafyzika. Nápadne, ale prirodzene. Lord Biznis chce všetkých ovládnuť, zlepiť, pretvoriť svet na svoj obraz a získať kontrolu. Typický napoleonovský komplex. Proti nemu stojí banda „podivínov“, ľudí, vlastne figúrok, ktoré nezapadajú do radu. Ich individualita je natoľko silná, že nedokážu poriadne spolupracovať.
Proti Biznisovi ich má viesť Emmet, radový stavbár, ktorý miluje byť súčasťou davu. A zároveň ňou nechce byť. Prispôsobuje sa, lebo je neskutočne osamelý. Má rád to, čo majú radi všetci, nevyniká, je to nula. Najhoršie je, že to o sebe vie. Komplex menejcennosti ako vyšitý. Biznis chce byť výnimočný pre všetkých, chce stáť nad všetkými. Emmetovi stačí, keď bude výnimočný len pre jednu figúrku. A ona pre neho. S radosťou prijme svoju rolu, pokiaľ to znamená, že sa bude mať s kým dívať na telku z poschodového gauča. Jeden má priveľké ego, druhý primalé. Musia sa stretnúť v súboji a nastoliť rovnováhu. A potom budú výnimoční všetci. Stále tu bude dav, ale už nebude
slepo kontrolovaný jedincom. Stačí, keď si Emmet bude veriť, a keď si budú veriť aj ostatní. Znie to ako myšlienka z plagátu s mačkou? Aj je. Ale toto sú Lego figúrky a Lego je hlavne o predstavivosti. A potom sme tu my, diváci, teda tí čo majú v rukách skutočný svet, len  si nevedia predstaviť, čo s ním spraviť. Je to vhodné porovnávať? Neviem, možno nie, ale hrozne ma to baví. Stojí to za zamyslenie. Alebo zabudnite na to, čo som napísal a choďte na film, nie pre vás, ale preto, že naň idú všetci.

Je trápne, že text o niečom tak zábavnom, je taký vážny. Tak teda inak.
LEGO MOVIE je všehochuť, mixuje westen, akčné filmy, fantasy, komiks a potom pridá trochu metafyziky. Je to gýčové a banálne ako každý rodinný film.  Zároveň je to viacvrstvové, hĺbavé, efektné, akčné ale, a to je hlavné, neskutočne vtipné. Nadhľad a sebairónia je najsilnejšou stránkou filmu. Tvorcovia sa nebáli uťahovať si zo všetkého a hlavne zo seba. Vedia, že točia niečo, čo sme už videli, vedia, že my vieme, že sme to videli. A tak vtipkujú, prekrucujú klišé a kombinujú to, čo k sebe nepatrí. Batman si tam okráda Hana Sola. Postmoderna vo svojej najčistejšej forme. Robí sa tu česť značke a film je tak neskutočne hravý.
Zároveň vie byť aj vážny. Samozrejme skryte, aby sa deti nenudili, ale zároveň dosť otvorene, aby sme to my ostatní odčítali. Či už ide o orwellovskú paródiu na modernú spoločnosť alebo o finále, ktoré je úplne iné ako očakávate.
Everything Is Awesome, to by bolo najvhodnejšie napísať a nič viacej k tomu nedodať. LEGO MOVIE je vtipný, emotívny, akčný, popkultúrny a nie je hlúpy. Má všetko. Dokonalá reklama, dokonalý film.
Hodnoteni: 100%
"Moji rodičia sú čo?!"

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára