utorok 26. marca 2013

Janko a Marienka – film, z ktorého nedostanete cukrovku



Veď prečo by ste aj mali? Je to film. Z filmov sa nedostáva cukrovka. Aj keď pri niektorých scénach mi lentilky zhorkli v ústach.
Tak a teraz k Jankovi, Marienke, ich stalkerovi, hromade stríg a 3D. Čo sa o tom dá povedať?


Keď tento film išiel do kín, rozprúdil takú malú debatu. Je vôbec dobré, že takto „przníme“ klasické rozprávky?  Zaujímavá otázka, ale bezpredmetná. Klasické rozprávky od bratov Grimovcov sa ponášali na horory, takže verzie, ktoré poznáme, už sú sprznené, vykastrované a zbavené všetkej šťavy. Ďalšie zmeny im neublížia. Určite nie, keď sa im tie „gule prišijú naspäť“ – nepríjemné, ale trefné prirovnanie. Ja fandím takýmto adaptáciám. Sú akčné, zábavné a na nič sa nehrajú. A dávajú dostatočný priestor tvorcom aby sa vybláznili, využili rozpor, ktorý je už v nadpise, na maximum. Spomeňte si len na vizuál Kliatby bratov Grimovcov! Navyše, nie je to len tupý  akčný film, je to zároveň postmoderná tvorivá hra – čo nie je extrémna intelektuálna výzva, ale... málokto sa chodí do komerčného kina intelektuálne vyžiť.
Tento argument pri Hanzel and Gretel neplatí, lebo je to skôr sequelom k známej rozprávke. To, čo už poznáme je zhrnuté do päťminútového úvodu presiaknutého temnou atmosférou.

Čo by som mohol povedať ešte o tomto filme? Veľa a nič. Ten film je proste dobrý. Zábavný. Popkornový. Dojmy, ktoré nadobudnete pri trailery sú pravdivé, film je presne taký. Ak na to chcete aj po tom ísť, tak neváhajte a dostanete všetko, čo chcete.
Balíček obsahuje okrem divokej akcie s nekompromisne krvavými scénami aj poriadnu dávku humoru a sebairónie. Nedajte sa však pomýliť, všetko je správne dávkované a vyvážené. Komediálne scény sa striedajú s vážnymi, po zbesilej akcií príde čas na emócie (tak aby ich zvládla aj väčšina amerických mužov). Znie to ako prevarený recept, našťastie krátka minutáž (cca 90 min.) udržuje svižné tempo, tak nemáte čas sa nudiť.
Škoda, že všetky ostatné postavičky sa strácajú popri ústrednej dvojke – sexy Gemme Arterton v tesných kožených gatiach a korzete a cukrovkárovi Jankovi (Jerry Renner – Hawkeye z Avengers), ktorý radšej strieľa, až potom premýšľa. Je pravda, že tam nie je čo hrať, no aj to nič je veľmi solídne.
 Režisér si dal záležať v zmysle hesla: „Keď je to už tupé nech sa dá na to aspoň pozerať.“ Dokonca aj to 3D je podarené a využívané. Minimálne sedemkrát vám niečo vletí do ksichtu. Vyťažil všetko čo sa z toho scenáru a prevedenia dalo vyťažiť. Hold, európsky režisér, bežný hollywoodsky remeselník by to asi pohnojil.
Jediné, čo tomu filmu chýbalo, bola hlbšia mytológia podobná tej vo Van Hellsingovi. A menej priamočiarosti .

Janíčko a Marienka: Lovci čarodejníc  nie je zlý film. Ani tupý. Je to čistokrvný akčný film zahalený do fantasy okorenený niekoľkými hororovými prvkami. A poriadnou dávkou krvi. Vie, komu sa chce predať, vie, že to máme radi. Zabudnite na naivné povedačky o perníkoch. Každé malé decko dnes vie, že by to bolo inak. Prispôsobme si to teda našim dospelejším požiadavkám. Takže sa tohto filmu nebojte. Previnilo sa cítiť môžete, ale nebojte sa. Pozrite si to. Veď aj tak je väčšina z nás len veľkými deťmi.
Orientačne : Gulity pleasure roka (zatiaľ) tak teda 90%.

BONUS: Vážne dokáže tomuto niekto odolať?

Janíčko a Marienka: Lovci čarodejníc
Hansel and Gretel: Witch Hunters
USA/ Nemecko, 2013
83 min.
Réžia: Tommy Wirkola
Hrajú: Gemma Arterton, Jeremy Renner, Famke Janssen, Peter Stormare, Ingrid Bolsø Berdal, Zoë Bell, Derek Mears, Thomas Mann, Pihla Viitala, Joanna Kulig a ďalší.

4 komentáre:

  1. Jedením vela sladkého nedostaneš cukrovku,je to také milné ako že morské prasa je prasa v mori!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Konečne si sem hodil normálny film:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ved tento....a už si našiel naň paródiu?:)

    OdpovedaťOdstrániť