štvrtok 21. marca 2013

Sekera z bronzu, rúno zo zlata



Je smutné, že jeden z našich najplodnejších autorov musel väčšinu kníh vydať v češtine. Našťastie sa to pomaly mení a vydavateľstvo Artis Omnys znovu tlačí jeho staršie veci v materinskom jazyku. Jeho novinky si zase na starosť berie Slovart. Jeho nasledujúca kniha sa však iného, ako časopiseckého preloženia zatiaľ nedočkala (Fantázia 41 - 44). O kom je reč? O majstrovi tuzemskej fantastiky Ďurovi Červenákovi.


Sekera z bronzu, rúno zo zlata je zaujímavá kniha. V podstate nevybočuje z bežnej Ďurovej produkcie – priamočiara hrdinská fantasy, kde sa hlavne rúbe mečom a nereční. Lenže podstata je zabalená v lákavom obale. Doslova aj prenesene. Obálku aj ilustrácie knihy má na svedomí Michal Ivan, medzinárodne uznávaný ilustrátor, ktorému (údajne) Ďuro dopomohol ku kariére.
Čo však stojí za pozornosť je zasadenie príbehu a jeho postavy. Dej sa odohráva cca 1200 rokov p.n.l. na povodí súčasnej Nitry. Doba málo známa, aj legendy o nej mlčia, lebo vtedajšie kmene sa stratili pod nánosom rímskej kultúry a bahna. Odvážne a exotické.
Hlavnými hrdinami sú mladučká deva Sýkorka, naplnená vešteckou mocou a tajomný grécky obchodník s jantárom Astérios, ktorého minulosť siaha až ku krvavým obradom v krétskom labyrinte... „Dejiny“ si ho zapamätali ako Minotaura.
Ich úlohou je získať nesmierny poklad pre trójskeho princa. V ceste im však stoja poslední praľudia, ich temný hadí boh a hlavne... Argonauti! Čítate správne, legendárni dobrodruhovia pod vedením Iasona na ceste domov zablúdili hore tokom Dunaja a na ich palube sa nachádza pomstychtivý Thézeus a temnotou presiaknutá Médea.
Máte v tom miš – maš? Nevadí, detaily nájdete v knihe.
Oplatí sa to.
Ďurovi sa podarilo obrátiť zvyčajnú perspektívu: z kladných hrdinov urobil záporných a naopak. Je to taká malá postmoderná hra, ktorá funguje. Stáva sa tak veľmi prijemným netradičným čítaním.
Ako bonus si prirátajte dôsledné opisy historických reálií, naturalistické boje a svižné tempo.
Takže, hor sa do doby bronzovej, medzi osekané paprče, temnú mágiu a dobrodružstvo.
P.S.: Odporúčam čítať cez leto vedľa pukotajúceho ohňa, posilňuje to atmosféru.

Sekera z bronzu, rúno zo zlata
Juraj Červenák
Český jazyk
303 str.
Brokilon, 2006

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára