štvrtok 24. apríla 2014

Lokál Patriot na druhú



O tom malom ostrove zvanom Amerika sme asi všetci už počuli. Pozorní fanúšikovia komiksov a vecí s tým súvisiacich si dokonca mohli všimnúť nejaké nejasné zmienky o neuveriteľne patriotickom hrdinovi odetom v pruhoch a hviezdach. Do kín sa vrátil Kapitán Amerika a je smrteľne vážny. Takže žarty bokom.


Každý film z marveláckej série je niečim zaujímavý: Thor je skvelá kombinácia sci-fi a fantasy, Iron Man 3 komentuje klišé akčných filmov (podobne ako Posledný skaut / Posledný akčný hrdina), Avengers už sami od svojej podstaty posúvajú hranice komiksových adaptácií. A čo má druhý Kapitán?
Zimný Vojak je (zatiaľ) najvážnejšia „marvelovka“. Jasné, nie je to Nolan, no stále je to farebné a odľahčené. Ale vtipy už nespôsobia salvy smiechu. Sú skôr úsmevné a s prehľadom sa strácajú pod tonami akcie a tmavomodrého odtieňu. Je to zámer, lebo táto komiksovka sa hrá na temný špionážny thriller ako zo starej školy. Darí sa jej v tom. Možno sama o sebe „žáner komiksoviek“ nerozvíja . Ak sa tak deje, realizuje sa to na inej úrovni a to na úrovni vzťahu filmu a našej reality. Zimný vojak totiž pôsobí omnoho reálnejšie ako ktorýkoľvek iný film z tejto série, (možno s výnimkou prvého Iron Mana). Aspoň natoľko, nakoľko mu to poetika Marvel Cinematic Universe dovoľuje. To podčiarkuje aj dejová rovina nového Kapitána, ktorá kritizuje vládne agentúry, čo z neho robí nesmierne aktuálnu filmovú výpoveď s presahom. A potom, že vraj popkultúra je hlúpa!
Škoda, že na úrovni jazyka (rozumej – to, čo vidíš na plátne) sa film celkom otvorene priznáva k svojim inšpiráciám (Mission: Impossible, Tri dni kondora, Neľútostný súboj) a tak narúša dojem originality a „degraduje“ Kapitána na úroveň stále vynikajúceho a strhujúceho remesla (rozumej: nie je to umenie). Ale Nám to aj tak stačí, pretože ak by sme chceli umelecký film, tak ideme na niečo iné, že áno!
Tým nechcem povedať, že MARVEL nevie natočiť umenie. Ehm, AVENGERS!
Poteší aj hromada skrytých narážok a nejaké to cameo (nie len Stana Leeho). 

Čo však naozaj filmu škodí je jeho dĺžka a pomalý rozjazd. Niekoho tie cca 2 hodiny 14 minút môžu naozaj otravovať. Taktiež aj Kápove hľadanie miesta v modernom svete, zaberajúce prvú tretinu filmu. Pravda, niekomu to vadiť nebude. Iných naštve to, že z nádhernej Scarlett Johansson tu urobili naozaj škaredú ženskú. Neviem, ako sa im to podarilo, ale je to tak. Dokonca budú zhnusení aj tí, ktorým sa nepáčila už pred tým. Plagáty nás varovali.

Tak si to zhrňme. Zimný vojak je vážna „marvelovka“, ktorá je najzaujímavejšia tým, ako šikovne kombinuje dva žánre a prepína medzi nimi. Na jednej strane komiksový film a na druhej strane špionážny thriller. Palec hore. Svojou vážnosťou necháva prvého Kapitána Ameriku (spolu s ostatnými filmami od MARVEL-u) ďaleko za sebou a robí z neho naivný patetický blábol. Tí, ktorí nie sú so Zimným Vojakom spokojný sú asi členovia HYDRY. Medzi plusy patrí scéna uprostred titulkov, ktorá je absolútne úžasná.
Hodnotenie: 90%

Kapitán Filozofia!
Vyrieši všetky vaše problémy s dekonštruktivizmom!
Je totiž jediný čo vie čo to je!!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára