streda 8. októbra 2014

Zbav nás zlého – príručka amatérskeho exorcistu




V lete sme mali možnosť v kinách vidieť hororový film režiséra Scotta Dericksona Zbav nás zlého (Deliver us from Evil). Derickson je ostrieľaný hororový režisér, film uspel a tým to zhaslo. Možno nemalo. Film je totiž natočený na motívy knihy, ktorá sa v zahraničí dočkala niekoľkých vydaní. A tu sa dostávame do bodu, kedy to začína byť zaujímavé!


Kniha je skôr zbierka poviedok ako ucelený príbeh. Zachytáva prípady, ktoré riešil policajt a „vyšetrovateľ nadprirodzených skutočností“ Ralph Sarchie a celé to má nálepku BASED ON TRUE STORY. Inak povedané, Sarchie je nielen hrdina, rozprávač, ale aj spoluautor. Pár klikov na Google a zistíte, že je to skutočná osoba, čo je trochu znepokojujúce. Lebo to, o čom píše, môže byť pravda. Do knižnej podoby mu to pomáhala previesť spisovateľka Lisa C. Coolová.
Z toho logicky vyplýva, že kniha je podriadená nejakému cieľu. Aj bez čítania sa dá uhádnuť, o čo ide : démoni sú reálni, len viera v Boha (je jedno či katolícka, protestantská, hlavne nech je to viera) nás zachráni. Text získava agitačný a moralizátorský rozmer. Potenciálnych čitateľov teda môžeme rozdeliť na tých, čo tomu veria a tých ostatných. Ich zážitky z čítania sa môžu a aj budú líšiť.

Ralph Sarchie
Veriaci by ju nemali prehliadať. To je jasné. Nie je to napísané preto, aby ich desila. Aj keď sa jej to darí. Ono, keď niekomu oznámite, že je jedno ako žije, démon u neho môže strašiť aj tak, neupokojíte ho. Preto kniha obsahuje aj „praktické“ rady a modlitby, ktoré by mal v takej situácii použiť. Je to vlastne taká príručka pre začínajúcich exorcistov. Tým je zaujímavá.  Zaujímala by ma reakcia kňazov.
Veriaci, resp. duchovne založený čitateľ, si k hodnoteniu môže prihodiť o 30% percent naviac.

Ale čo ostatní? Čo bežní fanúšikovia hororu a racionálni čitatelia? Oplatí sa aj im siahať na knihu?
Tuto to začne byť problematické... Cieľom príbehov nie je desiť (aj keď má v tomto smere mnoho skvelých momentov) ale poučovať. Vedľajší efektom toho sú hromady odbočiek od deja, nevyužité postavy a zbytočné opisy. Tempo nie je vôbec udržované, vlastne väčšinu času chýba a jednotlivé príbehy sa držia rovnakého vzorca rozprávania. Dej to častokrát nemá vôbec, o napätí sa ani nedá hovoriť. A pritom sa obaja autori snažia. Je to napísané jednoducho, a aj preklad je príjemný. V texte sa vyskytuje mnoho skvelých momentov, ale sú poprepájané  akousi „vatou“, ktorá čítanie značne sťažuje. Pokiaľ sa teda na knihu Zbav nás zlého dívame iba ako na horor, zlyháva. Nie preto, že by nebol strašidelný, ale preto, že je to obrovský guláš, v ktorom sú prvky nahádzané jeden cez druhého.

Finálne hodnotenie je teda 50%. Priemer. Silné momenty, zaujímavé pozadie knihy a nahliadnutie do sveta exorcistov sú určite lákavé prvky. Proti nim však stojí prílišná didaktickosť, absencia príbehu, napätia a slepé miesta v rozprávaní. Inak povedané: celé je to zle napísané. Pokiaľ vás téma naozaj zaujíma, mali by ste si ju prečítať. Ale ak hľadáte strašidelné príbehy siahnite radšej po nejakom ozajstnom horore. Od overeného autora. Alebo si pozrite film.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára