streda 19. augusta 2015

Justice League: Bohovia a monštrá – krv a pastelky

Predstavte si svet, v ktorom je Superman synom generála Zoda (to je ten, s ktorým prerábal Metropolis v poslednom hranom filme). Batman je tak skutočný upír stvorený vedou a Wonder
Woman je z iného vesmíru. Justice League vládne svetu železnou rukou a ľudia sa ich boja, vlády si s nimi nevedia rady a im je to jedno. Presne o tom je nový animák z dielne Warner Bros a DC.

Režisér Sam Liu, ako aj celé štúdio točiace sa okolo animátora Bruca Timma je v adaptovaní komiksov zbehlé. Séria síce ešte stále kvalitou kolíše, ale keď si porovnáme začiatky (Batman vs. Dracula, Justice League: New Frontier) je na tom o dosť lepšie. A aj v tom 2005-tom to celkom ušlo. New Frontier je podľa mňa najlepšie guility pleasure čo animované adaptácie komiksov ponúkajú.
Ale naspäť ku Gods and Monsters. Alternatívne reality, ktoré ponúkajú iný pohľad na superhrdinov, sú vždy príjemným osviežením. Nová Justice League má už len za to pozitívne body. A táto realita je fakt dobrá. Nikto, ale naozaj nikto v nej nie je kladný hrdina. Sú tu rozumní hrdinovia, ale nie vyslovene dobrí. Superman bráni americké záujmy, ale pritom kašle na príkazy vlády a teroristov na mieste popravuje. Niežeby to bolo zlé, ale čo sa stane, keď sa mu minú teroristi? Táto otázka trápi bežný ľud, zatiaľčo on vo svojom sídle plánuje ovládnutie sveta.
poltrona_Justice-League-God-and-MonstersNo a potom sa niekto snaží na neho, Batmana a Wonder Woman, hodiť vraždy vedcov. Film obsahuje napínavý dej, ktorý naozaj vie prekvapiť a pritom aj príjemne odsýpa a nadržuje sa zbytočnosťami. Asi a aby sa deti pri tom nenudili, hoci pravidelný divák komiksových adaptácií vie, že animákyod DC rozhodne nie sú pre deti. Tento nie je výnimka, ľudia v ňom umierajú, nadávajú a krv strieka všade naokolo. V peknej, aj keď už trochu opozeranej animácií. Chcelo by to nejakú inováciu.

Presne to je problém JL: Gods and Monsters. Nedostatok inovácie. Film beží v zabehaných koľajach a ani ozvláštnenie v podobe alternatívnej reality to nezakryje. Nakoniec aj tak skončíme pri tom, že Superman rozbíja tanky. Zase. Diváci začínajú byť z toho unavení. Na druhej strane; tvorcovia boli asi zviazaní predlohou.
Takže nový JL animák nie je zlý. Je tradične dobrý, pričom jeho najväčšia výhoda tkvie v inom poňatí hrdinov a preto sa ho oplatí pozerať. Vyšlo to pri Flashpoint Paradox, vychádza to aj teraz. Keď už adaptujeme alternatívne vesmíry, mali by sa Warnerovi konečne prebrať
Červenú hviezdu. Veď kto by nechcel vidieť Supermana ako tvrdého komunistu?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára