streda 19. augusta 2015

Lokal Filmis – slovenský animovaný film


„Prvý slovenský animovaný film natočil Viktor Kubal!“ ozývajú sa ufrflané hlasy po krajine. Je pravda, že Kubal je najvýznamnejšia osobnosť slovenskej animovanej tvorby. Je pravda, že tie jeho filmy sú autorské, on je Slovák, tak asi budú aj slovenské, ale iba v akej si inej rovine. Na sebe majú  oficiálne nálepku „Made in Czechoslovakia“. Takže, otázka znie; bol tu po 1993 vytvorený nejaký celovečerný animovaný film?Asi sa budeme musieť uspokojiť s tým, že počin Jakuba Kronera Lokal Filmis je tým „prvým“.

Jakub Kroner je zjav. Bodaj by sme tu mali viacej takých filmárov. Je z mladej genrácie, podobne ako Roman Gregorička (Orfeova pieseň) či Rastislav Blažek (Socialistický zombie mord) sa nebojí filmovať žánrové filmy, ktoré majú nálepku „nezávislé“. Teda sú (polo)amatérske, natočené za málo peňazí.

Kroner z nich však má najväčší komerčný úspech. Jeho prvé dva filmy (Bratislavafilm, Lóve) pritiahli do kín na domácu tvorbu tisíce mladých divákov.

Nie sú dokonalé, dialógy by chcelo ešte vybrúsiť, aj pointy sú nejaké nedotiahnuté, ale díva sa na ne dobre. Niekto vraj nazval Kronera zázračným dieťaťom slovenského filmu. Neviem, či je to pravda, ak by aj bola, ja by som ho tak nenazýval. Je synom herca, vo filmárskom prostredí sa pohybuje odmalička, bolo by divné, keby sa niečo na neho nenalepilo. Každopádne, jeho filmy sú veľmi nadpriemerné, pozerateľné a predstavujú svieži vzduch v stojatej slovenskej kinematografií.

 No a potom tu máme fenomén Lokal. Najskôr tu boli YouTube skeče s Pištom, potom neúspešný seriál, potom zase skeče a teraz je tu film. So zabehanými postavičkami, s vlastnou mytológiou, ktorú nemusíte poznať, lebo Lokal Filmis k nej len skryto odkazuje, nečerpá z nej.

Je samostatne stojacim príbehom, čo bol dobrý ťah. Aj logický.

 Lokal Filmis je Kronerov film do špiku kostí. Tiež si to miestami žiada dobrúsiť i pointa nejako nevyznie, chýba nejaký údernejší záver. Podobné pocity má divák i pri Love a Bratislavafilme; veci bežia, začína to byť skutočne zaujímavé, a potom sa to zrazu veľmi rýchlo rozuzlí. Kroner akoby si zrazu uvedomil, že povedal všetko, čo chcel a nevie, čo ďalej, tak film ukončí. Lokal Filmis nie je iný, ale to nie je dôležité.

 Lokal čerpá poetikou zo South Parku, je to cítiť aj na , inak parádnej, animácií. Kroner má veľa napozerané, je to vidieť. Lokal Filmis by chcel byť paródiou, aj je, len nie je tak odvážny, ako by sa očakávalo. South Park ho v drzosti necháva ďaleko za sebou. Na druhej strane je pravda to, že slovenskú náturu vystihol perfektne, až to niekomu bude nemilé.

Lokal Filmis stojí na humore, ktorý je príliš rôznorodý, snaží sa zasiahnuť čo najširšiu masu divákov. Niekedy je prvoplánový, inokedy inteligentný, narážkový, politický, hrá sa so slovami alebo obrazom. To je škoda, lebo zasmejete sa pri ňom, ale nie často. Každý si nájde scénku, ktorá sa mu bude páčiť, avšak jedna scénka je málo. A tak sa väčšinu času môžete nesmiať, hoci ste na komédii.

Príbeh sám o sebe je zaujímavý, aj keď mu miestami chýba spád, lebo sa rozpadá na sériu za sebou idúcich skečov.

Lokál Filmis nie je zle natočený. Ani napísaný. Ak vám väčšina vtipov sadne, pobavíte sa. Len musia naozaj sadnúť, ak sa tak nestane, budete z kina odchádzať sklamaní. Celé to stojí a padá na humore. Možno, keby si Kroner ujasnil, kto je cieľová skupina filmu (v tomto prípade to môžu byť pubertiaci, no niektoré roviny vo filme nemusia pochopiť) a snažil sa zacieliť len na ňu, film by mal väčšiu integritu, viacej by držal pokope.

 Integrita je to kľúčové slovo. Lokal Filmis nie je celistvý, priveľa vecí v ňom chce byť, ale času je primálo. Inak mu nič nechýba. Máme tu zaujímavú zápletku, podarené postavičky, technicky zdatnú animáciu, dobrý scenár i kreatívne schopnosti Mariána Čekovského. Film sa môže páčiť, mnohým sa i bude, napriek tomu si ho história nezapamätá ako vynikajúci. Bude to naše slovenské gulity pleasure, animované B-čko, tváriace sa ako Áčko a možno i ten „prvý slovenský animovaný film“. Všetko sú to pozitívne prívlastky, z nadpriemeru ho to však nevytiahne. Nevadí, Kroner má talent, vie, ako budovať zápletku a písať postavy. Ešte tie rozuzlenia dotiahnuť a dať tomu jasnejšiu víziu a budeme ho môcť nazývať zázračným dieťaťom. Už teraz sa na to teším.

Hodnotenie: 60%

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára