streda 19. augusta 2015

Stretch – Nešťastný šofér limuzíny



Je mnoho filmov, ktoré sa u nás nedostanú do kín, čo nie je vždy škoda. Avšak  aj keď vyjdú na DVD alebo Modrom Disku, aj tak nikto o ne nezakopne. Stretch, u nás ako Šofér, je tiež taký film. V kinách nebol a o DVD sa až tak nehovorí. Ale je to oprávnené?
Tento text bol napísaný pre NaFilmu.cz


Zvyčajne nepíšem obsahy filmov, ale o tomto ste zrejme nepočuli.
Stretch je chlapík s blbým menom a, ako čítate, tak aj s prezývkou. Je to neúspešný herec voziaci v limuzíne blbcov. Priateľka ho nechala kvôli bohatšiemu a jeho život je v troskách. Tvári sa, že na osud neverí, ale je beznádejný fatalista. A tak, keď natrafí na excentrického milionára v túžbe po prachoch, spraví pre neho prvé posledné.
Stretch je autorský film Joa Carnahana, režiséra Medzi vlkmi, A-Teamu a Zabiť eso. Na svojom konte má málo filmov, ešte menej naozaj výrazných. Ani Stretch nie je výnimkou.

Nedá sa napísať, že je to zlý film. Vezie sa na vlne cool akcie, poetiku si berie z prác Guy Ritchieho alebo Shanea Blacka, ale nedosahuje ich kvalít. Remeselne je to na vysokej úrovni, strih je svižný hudba ladí a obraz krásne pracuje s prvkami mobilnej komunikácie. Takisto i námet nie je zlý, divoká noc v živote jedného skrachovanca, je vďačný materiál na akčnú komédiu. Ale asi už tušíte, v čom je problém.

Divák má dojem, že to všetko už kdesi videl. Celý scenár je síce napísaný pomerne inteligentne, rôzne komponenty prebraté z iných filmov sú pospájané netradične, avšak kazí to príliš okatý forshadowing. Ak náhodou neviete, čo to je, vysvetlím; to je to, keď tvorcovia upozornia na nejaký prvok vo filme, napríklad, že Stretch je neúspešný herec a vy viete, že to neskôr v deji zohrá dôležitú úlohu. Dobrý forshadow je skoro neviditeľný a vie prekvapiť. Stretch trpí pravým opakom. Prvá polovica je nimi prepchatá, druhá polovica ich napĺňa. Navyše, film stráca ku koncu tempo a stáva sa z neho séria úsmevných akčných scénok. Pointa  – nič nie je náhoda – je nám prezradená na začiatku a záver si vieme domyslieť. Celému filmu teda chýba napätie.

Pozitívom sú herci. Patrik Wilson je dobrý, veľmi dobrý. Ale na druhej strane postava Stretcha má len dve roviny a väčšinu času sa tvári nešťastne, čo nie je ťažké zahrať. No a potom tu máme Chrisa Pinea, otrasne zahraného kapitána Kirka z nového Star Treku. Konečne hrá rolu, ktorá mu sadne. Vo všeobecnosti je dobre, že hrá a je to znesiteľné. Jeho excentrický milionár Karos je šialenec mixovaný bondovským zločincom, ktorý si kradne pre seba celý film. Sám by jeden utiahol. Pine sa v postave očividne našiel, záporákov by mal teda hrávať častejšie. Za zmienku ešte stojí zaujímavý Ed Helm, ktorý však nemá čo hrať a nezaujímavá Jessica Alba.

To je tak všetko. Stretch je dobrý film. Nič viac sa o ňom nedá povedať. Rutinérsky natočená moderná akčná komédia, ktorá síce pôsobí úsmevne, no chýba jej šťava. Dívať sa na ňu dá, ale je tu dosť omnoho lepších podobne ladených filmov. Stretch je teda dobrý, ale absolútne zbytočný. V tom prípade je fajn, že  ostal nepovšimnutý.
Hodnotenie: 60%

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára