pondelok 20. augusta 2012

Koniec jedného mýtu


Je zbytočné pripomínať, že Batman má najviac filmových spracovaní. Každý to vie, nikoho to nezaujíma, teraz je v kurze jedine The Dark Knight Rises. Rekcie naň sa hrnú zo všetkých strán, často sú rozpačité, na jednej strane film kritizujú, hľadajú chyby, na druhej vyzdvihujú Nolana na pozíciu režisérskeho boha. Obidva postoje sú správne, aspoň po prvom pozretí sa divák nevie rozhodnúť, či sa mu film páči, alebo nie. Nie je to náhoda.


Tento blockbuster na veľkom plátne pôsobí naozaj ohromujúco, emócie fungujú, Bane je démonicky presvedčivý, za Jokerom z TDK nezaostáva. Jeho diabolský plán divákov napína až do konca. Práve preto film často označujú slovom „epický“. Aj keď nie je na mieste, lebo nosným motívom je osobná dráma Brucea Wayna/Batmana, jeho pád a „znovuzrodenie“ (koľké v poradí?). A nie len jeho. Akcia sa deje na pozadí osobných príbehov asi piatich postáv. Kladie sa na ne obrovský dôraz, či už ide o komisára Gordona, jeho mladého kolegu alebo Catwoman, stále vieme čo ich ženie, aký je ich pohľad na vec, čo prežívajú. To by nebol problém, avšak už sme to absolvovali, aspoň čo sa Wayna týka, v Batman Begining. Začiatok filmu tak nudí. To problém je.

Druhou chybou je samotná motivácia Banea. Celé to do bodky premyslené filmové dielo ruší svojou nejasnosťou. Konečné rozuzlenie je síce šokujúce, ale logické ako že 2+2 = 7. Pokiaľ však vypnete mozog a nebudete to sledovať, film vás ohúri množstvom odkazov, premyslenou réžiou a, samozrejme, Zimmerovou hudbou. Skladby skvele využívajú motívy z predchádzajúcich dielov okorenené o nové prvky. Herecké výkony je zbytočné komentovať, Nolan si nevyberá zlých hercov. K starej zostave pribudli len dve tváre : Joseph Gordon – Levitt a Anne Hathaway. Nesklamali, zahrali to výborne, len Hathaway je na plátne menej, ako by si mužské publikum prialo. :)

Batman dokončil svoju cestu, z človeka v blbom kostýme sa stal mýtus, symbol, ktorý utláčaní obyvatelia kreslia kriedou na steny. Hrdina sa znovu zrodil, hlavne duševne. Takisto sa zmenil aj celý tón snímku. Scenár sa síce priblížil naspäť ku komiksovým motívom, ale réžia sa stala ešte viac realistickou, príbeh je zasadený do politických kontextov, Burtonova temnota sa vytratila úplne. Ťažko sa k nej už niekto vráti, hlavne po tejto trilógií, ktorá pravdepodobne ovplyvní aj ďalšie adaptácie DC comics. Nám, divákom, to nevadí, pokiaľ nás filmy budú baviť.  Tento bavil, len škoda tých niekoľkých scenáristických zakopnutí. Pre orientáciu: 90 %

The Dark Knight rises
Návrat Temného rytiera
USA/VB 2012 , 164 min
r. : Christopher Nolan
hrajú: Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine, Matthew Modine a ďalší.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára