pondelok 5. novembra 2012

Skyfall



Povedzme si to rovno: Daniel Craig nie je Bondom.  Jasné, filmy s ním majú švih, sú realisticky poňaté (to teraz letí) a vôbec nie sú zle natočené. Ale nie je to Bond, klasický, taký ako ho máme radi. Nie je to ani Bond pre 21. Storočie. Preto sa väčšina fanúšikov dvadsiatej tretej bondovky obávala. Zbytočne!


Tvorcovia si konečne uvedomili, že natáčajú Jamesa Bonda, nie Jasona Bourna. A možno to vedeli už od začiatku a len nás naťahovali. Ale skôr nie, veď popkultúra nie je systém, je to neustále prebiehajúci proces odkazovania jedného diela na druhé a interakcie s fanúšikom. Pravdepodobnejšie je, že sa nám po dvoch filmoch chceli konečne zavďačiť, a tak vytvorili neuveriteľne premyslený, priam umelecký film. Vytvorili Bonda pre 21. storočie. Konečne.

James sa tu stretáva s protivníkom, ktorý nerieši veci osobne, na veľké zločinecké akcie mu stačí len počítač a optický internet od .... (doplňte meno ľubovoľného operátora). Vitajte vo veku kyberzločinu. Vo veku, kde sú klasickí agenti s ich hračkami zastaraným prežitkom!
Toto je téma, ktorá sa rieši celý film, na viacerých rovinách i vo viacerých podobách. Otázka správne položená, veď aj v MI: Ghost Protocol sa viac sedí za počítačom ako skáče z vrtuľníka. O niečom to svedčí, veď na zozname najhľadanejších ľudí sveta je čím ďalej tým viacej hackerov a internetových pirátov.
Okrem súčasnej doby si film uvedomuje ešte jedno: že je to film o Jamesovi Bondovi. Opakujem sa? Nevadí, mám na to dobrý dôvod. Nielenže sa tu odkazuje k pôvodným filmom o menovanom agentovi, tu sa nanovo spracovávajú a redefinujú bežné časti jeho univerza ako je napr. Q, alebo Manypenny. Tento film si proste uvedomuje seba samého, nezabúda na svojho diváka. Popkultúra a postmoderna v praxi. Ale nezúfajte. Nemusíte byť expert na Bonda aby ste si ho vychutnali, stále je tu priestor pre súčasnú generáciu, ktorá sotva registruje, že „agenta jej veličenstva“ stvárnil aj Pierce Brosman (a to nehovorím o Seanovi Connerym).

Tempo sa zo začiatku vlečie (zosekať o takých desať minút byrokratických kec... dialógov by nezaškodilo), ale počkať si, kým sa tento rýchlik rozhýbe, sa oplatí. Akčné scény vyšli na jednotku, suchý britský humor tak isto a dočkáme sa tu aj niekoľkých prevrátení špiónskych klišé. Napätie graduje až do skvelého finále a zanechá vo vás dojem dlho po skončení filmu. Rozhodne najlepší darček, aký nám MGM k päťdesiatemu výročiu uvedenia 007 na plátno mohlo dať.

Keď vám niekto povie, že je to najlepšia bondovka, verte mu. U mňa osobne vedie Dnes neumieraj (lietadlo zostrelené obrovským laserom z vesmíru- to len tak niečo neprekoná), ale to je môj subjektívny názor, ktorý Skyfall dosť nahlodalo. Takže nepočúvajte premúdrelé reči o tom, aké je to celé nudné, ľudia čo to tvrdia asi v živote žiadnu bondovku nevideli. Proste na to choďte do kina a presvedčte sa sami, že aj Daniel Craig vie byť Jamesom Bondom. Rehabilitoval sa vo veľkom štýle, za čo sme mu všetci vďační.
Orientačne: 95%

P.S.: Moment keď Bond vytiahne z garáže staručký Aston Martin (myslím, že to bol on, v autách sa nevyznám) a zaznie pôvodná zvučka z Goldfingera, je jeden z najlepších momentov celého filmu. Každého fanúšika zahreje pri srdci.

Skyfall
VB/USA 2012
143 min
Réžia: Sam Mendes
hrajú: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory a ďalší 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára