pondelok 11. februára 2013

Rýchlovka #11: Greendale - škola, kde je možné všetko




Predstavte si, že spackáte svoj život. Prídete o prácu, o diplom a vašou jedinou šancou je vychodiť výšku znovu. A teraz si predstavte školu, v ktorej je to možné bez toho, aby ste sa snažili. Španielčinu v nej vyučuje šialený Kórejčan, školským poradcom je opitý Angličan, dekanom je teplý transvestita a niektorým žiakom je dobre cez osemdesiat. Zapísali by ste sa?

Community (v českej jazykovej mutácií Späť do školy) je sitcom presne o tom. Hlavnými hrdinami je pomerne nesúrodá skupinka študentov (narcistický právnik, mladučká snaživka, nešikovná rebelka, hviezda strednej školy, filmový geek, kresťanská matka a drzý starec), ktorá navštevuje presne túto školu. Pokiaľ očakávate klišé typu „boj proti dekanovi, študentské doťahovanie a neviazaný sex s kýmkoľvek“, mýlite sa. Teda dôjde aj na to, ale bude to úplne iné, ako si myslíte.

Tento seriál je svieži, vtipný, pop-kultúrny a hlavne originálny. Uvedomuje si sám seba (podobne ako HIMYM), ale vzhľadom na to, že nemá pevne stanoveného rozprávača, ani príbeh, ide omnoho ďalej. Od časti k časti je šialenejší. Zmeny rozprávačov, paintballové bitky, žánrovo ladené časti a dokonca dokument natáčaný jednou z postáv (ktorá priebežne upozorňuje okolie, že sa naozaj nachádzajú v seriáli), politicky nekorektný humor ... to je len špička ľadovca! A áno, je to omnoho, omnoho viac „geeky“ ako TBBT! Možno preto, že Community sa nesnaží byť mainstreamom, ako jej spomínaný kolegovia. Práve naopak, vie, kto sú jej fanúšikovia a čo majú radi. Dáva im to, a preto je nimi tak milovaná.
Jej jedinou chybičkou je snaha do každej epizódy umelo vložiť moralistický prednes o hodnotách priateľstva a rodiny. Niekedy to vážne prekáža.
Ja som si pozrel všetky tri série v priebehu jedného týždňa! To hovorí samo za seba. Odporúčam!
Orientačne: 95%

Community
Späť do školy
USA, od 2009
Vytvoril: Dan Harmon
Hrajú:   Gillian Jacobs, Joel McHale, Yvette Nicole Brown, Chevy Chase, Ken Jeong, Jim Rash, Shelby Rabara, Twink Caplan, Dan Eckman a ďalší

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára