pondelok 8. októbra 2012

Ironická obloha


Ja som to vždy vedel. Amerika klame, na ISS nikdy neprebiehali opravy poškodeného plášťa, to len montovali laserové delá. Lebo tam vonku niečo je a len to čaká na svoju príležitosť. Zatiaľ sa malých zelených báť nemusím, pravdepodobne videli Deň nezávislosti a vedia prečo neútočiť. Dovtedy sa musíme otĺkať medzi sebou. Koľká škoda. Stačí na to len dobrý dôvod, napríklad, že Hitler prehral vojnu, a tretie pokračovanie World War je na svete. Námet ako na kasový trhák.


Presne niečo také si pred pár rokmi povedali mladí filmári kdesi vo Fínsku. Ale nestačilo im to. Pridali trochu korenia v podobe sci-fi prvkov a poriadnu dávku čili - nacistov. Pretrepali, zamiešali a zistili, že nemajú prachy na trúbu. Našťastie ich zachránil vševediaci a obávaný Necrocomi... teda Internet. A vďaka pár nadšencom (pozdravujem Ivana Pullmana a Ivana Aľakšu) sa to dostalo aj do našich kín a my sme leto mohli tráviť v spoločnosti šialených Nemcov a ešte šialenejších Američanov.

Film Iron Sky je presne taký, aký je jeho plagát. Potrpí si na vizuále, blikajúcich svetielkach a obrovskej výprave. To všetko s modrým filtrom na kamere. Povedzme si na rovinu, od filmu o nacistoch z Mesiaca sme očakávali po a) neskutočne vtipnú záležitosť alebo po b) film bez hlavy a päty. Tvorcovia nesklamali ani v jednom smere. A názory sa rôznili. Veď ako inak, keď internet dáva priestor na vyjadrenie každému, kto vie aspoň trochu spájať slová do viet.

(Pseudo)Intelektuáli hovorili o premárnenej príležitosti, povrchné preletenie možných tém (od frustrácie z Druhej svetovej vojny a vyrovnávania sa s ňou, cez rasovú identitu, národnostné predsudky až po škodlivé využívanie propagandy). Iste, o tom všetkom sa v súvislosti s Iron Sky môžeme baviť. Ale nebude to mať zmysel, lebo jadrom problému je (opäť) nevyvážený scenár. Tentoraz to však nie je tým, že autori doň pridali priveľa toho, primálo onoho. Tentoraz je to pre to, že film nevie, či chce byť satirou Ameriky, nacistov alebo ľudstva vôbec. Dokonca ani nevie, kto je jeho hlavný hrdina! My, diváci, síce držíme palce blonďavej Renáte, veď sa na ňu díva dobre, očividne má slabosť pre tesné kožené korzety (veľké plus), systém ju dusí... Ale je naozaj ona tou hrdinkou čo to nesie na svojich pleciach? Ak si myslíte že áno, tak si položte otázku, ako veľmi zasahovala do dejovej linky pani prezidentky... Ktorá nie je ani ukončená!


A potom sú tu diváci, bežní scifisti, mierne narušení jedinci so skresleným vnímaním estetiky, života, vesmíru a vôbec. Tí, ktorí nepotrebujú Freuda na to, aby si užili film.  Chcú sa jednoducho baviť, tak ako Hulk chce ničiť. A baviť sa aj budú. Dialógy sú prešpikované sarkastickými narážkami, jednotlivé scény majú parodický podtón a nezabudlo sa ani na tých, ktorým stačí  ku šťastiu zarazenie topánky do niečieho čela. Bonusom sú aj skvelé triky (aj keď sem tam zakopnú o počítačový vizuál ala televízna produkcia), kostýmy a charaktery sú prudko štylizované a kamera odvádza dobrú prácu. A hudba? Nevtieravá, skvele dopĺňajúca dianie na obraze.  Aj keby vám to nedávalo zmysel a k nemčine – znejúcej väčšinu filmu – by ste cítili odpor hraničiaci s vracaním, aj tak by ste si to pozreli znovu, lebo sa proste na to dobre díva. Žiadne náročné experimenty alebo škaredí ľudia. Nič také, len ľahko čitateľný obraz a príjemné stvárnenie. Mnohí hollywoodsky strihači by si mali brať príklad z akčných scén v Iron Sky.

Mesačný nacisti prileteli a prehnali sa našimi kinami a čarovnými prehrávačmi filmov. Nezanechali za sebou spúšť, iba potrhané bránice a trochu kontroverzie. Nie však dostatok, takže časom zapadnú prachom. Cieľovej skupine to môže byť ľúto, taký ambiciózny projekt sa tu tak skoro neobjaví, ani vám nikto tak úprimne nepovie, že Amerika zaviedla novú formu diktatúry bez toho, aby ste ho nepovažovali za blázna. Ostatne, ten film sa na to odsúdil sám neodtiahnutým scenárom, vďaka ktorému chutí ako Coca – cola. Pili ste to, aj to bude piť, ale keď vám ju mesiac nikto nenaleje, nebude vám chýbať. Zasmejeme sa, skonštatujeme, že to bolo dobré, ale nie dosť a zabudneme. Orientačne : 70%

Napísané pre Scifi.sk

Iron Sky
Fínsko/ Nemecko , 93 min
2012
Réžia: Timo Vuorensola
Hrajú:  Udo Kier, Julia Dietze, Tilo Prückner, Christopher Kirby, Götz Otto, Peta Sergeant, Jim Knobeloch, Stephanie Paul

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára